Noul sediu al Bibliotecii Nationale va fi inaugurat joi

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 20:35
4286 citiri
Noul sediu al Bibliotecii Nationale va fi inaugurat joi

Noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei va fi inaugurat, joi, de la ora 13.00, de ministrul Culturii Kelemen Hunor, la eveniment fiind asteptat si premierul Emil Boc.

Noul sediu va fi inaugurat in contextul finalizarii lucrarilor de constructie la cladirea de pe bulevardul Unirii din Bucuresti. Evenimentul va fi rezervat presei si va constitui o avanpremiera, inaintea deschiderii propriu-zise a cladirii pentru public, au precizat reprezentantii Ministerului Culturii pentru Mediafax.

Ulterior, ocuparea noului spatiu de catre Biblioteca Nationala a Romaniei si deschiderea lui pentru public se va face treptat, au mai spus reprezentantii institutiei conduse de Kelemen Hunor.

In noua Bibiloteca Nationala se va muta si sediul Ministerului Culturii

Totodata, din ianuarie 2012, in noua cladire a Bibliotecii Nationale a Romaniei, se va muta si Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN), dupa cum a anuntat, in 5 decembrie, ministrul Kelemen Hunor, prezent la sedinta Comisiilor de Cultura ale Parlamentului, la discutarea bugetului MCPN pe 2012.

"Dupa 22 de ani, eu spun ca este un pas important, vom avea o cladire pentru Biblioteca Nationala si, incet-incet, vom aduna toate colectiile din depozite", a spus ministrul Culturii.

In prezent, Ministerul Culturii are sediul pe Soseaua Kiseleff, langa Muzeul Satului. Cladirea de pe Kiseleff apartine Muzeului Satului si a fost data in folosinta Ministerului Culturii in noiembrie 2003, dupa cum a mai spus Kelemen Hunor, in sedinta Comisiilor de Cultura ale Parlamentului.

Biblioteca Nationala, o investitie de 200 de milioane de euro

In prezent, sunt puse la punct ultimele detalii pentru finalizarea lucrarilor la noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, din bulevardul Unirii. Sediul Bibliotecii Nationale va fi finalizat de Aedificia Carpati S.A., contractul dintre firma si Ministerul Culturii fiind semnat in martie 2009.

Oferta depusa de Aedificia Carpati la licitatia organizata de Ministerul Culturii pentru finalizarea noului sediu al Bibliotecii Nationale a fost de 69.963.068 euro fara TVA, perioada de executie fiind de 30 de luni.

Suma alocata noului sediu al Bibliotecii Nationale provine dintr-un imprumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si gestionat de Ministerul Culturii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#biblioteca nationala, #inagurare Biblioteca, #Ministerul Culturii investitii , #Biblioteci