"Harry Potter" ar putea revolutiona piata cartilor digitale

Joi, 29 Martie 2012, ora 10:16
1804 citiri
"Harry Potter" ar putea revolutiona piata cartilor digitale

J.K. Rowling, autoarea celebrei serii Harry Potter, a lansat cu mare discretie un serviciu de vanzare a cartilor sale in format digital.

Pana acum, cartile din seria Harry Potter nu erau disponibile in format electronic sau mai bine zis erau disponibile doar sub forma de copii piratate. Contractul de editare al lui Rowling nu acoperea intr-adevar drepturile pentru editiie digitale, lasandu-i libertatea de a decide singura in legatura cu acest format.

Pana in prezent cartile care il au ca personaj principal pe cel mai cunoscut mic vrajitor al tuturor timpurilor au fost vandute in 450 de milioane de exemplare in toata lumea. In Statele Unite segmentul e-book inregistreaza o crestere.

J. K. Rowling nu a dezvaluit inca ce proiecte are in vedere, dar are un foarte mare numar de cititori, ceea ce o situeaza intr-o pozitie de forta in raport cu editorii si cu serviciile electronice de distributie, precum cele propuse de Apple sau Amazon.

Cele sapte romane ale sagai se vand in exclusivitate pe site-ul Pottermore, ceea ce-i garanteaza autoarei pastrarea aproape in totalitate a veniturilor: nici editorul, nici distribuitorul nu vor percepe comision de vanzare, cu exceptia celor obtinute de Pottermore prin intermediul site-ului Amazon sau a altor terte site-uri care vor redirectiona cumparatorii spre platforma J. K. Rowling.

Valoarea comisionului nu a fost dezvaluita, dar este probabil mai mica de 30 %, comision aplicat de Apple, Amazon, Google si de aproape toti distribuitorii vanzarilor de aplicatii sau de formate online.

Astfel, utilizatorii vor putea descarca direct versiunile compatibile cu tabletele lor. Totusi, un distribuitor lipseste de la apel: Apple, cu care nu s-a ajuns la niciun acord, dupa cum scrie Wall Street Journal. Aventurile lui Harry Potter nu vor figura deci in iBookstore-ul acestuia, ceea ce nu impiedica citirea lor pe iPhone sau iPad, dar instalarea fisierului este putin mai complicata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Harry Potter carti digitale, #Harry Potter format digital , #Carti digitale