Cat te costa sa citesti un an de zile? Ebook vs. carti traditionale

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 08:21
2698 citiri
Cat te costa sa citesti un an de zile? Ebook vs. carti traditionale

Odata cu aparitia e-readerelor, din ce in ce mai multi cititori iau in considerare trecerea de la carti traditionale la variante electronice ale cartilor preferate, dar care varianta este mai economica?

Pentru inceput, un dispozitiv e-reader costa intre 400 si 1.900 de lei in magazinele romanesti, la care se adauga pretul unei huse, si acestea variind intre 60 si 100 de lei.

O alternativa este achizitionarea lor de pe site-urile de profil din strainatate unde, chiar si cu taxe de transport, preturile sunt mai accesibile. De exemplu, un Kindle Keyboard se comercializeaza cu 100$ pe site-ul Amazon, in timp ce in Romania el este vandut cu aproape 700 de lei (echivalentul a peste 220$).

Cartile electronice romanesti se vand pentru preturi cuprinse intre 5 si 25 de lei, iar cele in engleza, de pe site-uri din strainatate, se vand cu 5-20$, desi se gasesc si la preturi mai mici.

De asemenea, numarul cartilor distribuite gratuit in format e-book este foarte mare. Opere in engleza de George Orwell, Dickens, Twain, Poe, Stocker, Shakespeare si multi altii pot fi descarcate gratuit de pe multiple site-uri, iar altele vin incluse pe e-reader.

Cartile "traditionale" se vand pentru un pret mediu de 30 de lei in librariile romanesti, sau pot fi gasite mai ieftin la diversi anticari.

Spre exemplu, "Ghidul nesimtitului" de Radu Paraschivescu se comercializeaza cu 9.90 lei pentru e-book si 22 de lei pentru varianta print, iar "Letopisetul de argint" al Rodicai Ojog-Brasoveanu se vinde cu 9.90 lei - varianta electronica si 32 lei - cea traditionala.

Presupunand ca o persoana citeste o carte pe saptamana pe parcursul unui an, stabilind un pret mediu de 20 de lei pe un e-book si 30 de lei pentru o carte in format clasic, ajungem la 1.040 de lei pentru carti electronice si 1.560 de lei pentru cele tiparite.

Luand in considerare ca in cazul e-books mai intai trebuie sa cumparam si un e-reader, putem ajunge chiar din primul an la o paritate, in conditiile in care alegem un dispozitiv mai ieftin.

Totusi, nu banii par a fi factorul decisiv pentru cei care aleg cartile electronice. Pentru multi, usurinta e-readerelor, faptul ca pot incarca o biblioteca intreaga pe un device micut si un spirit ecologic par a fi motivele care ii imping catre cartile electronice, argumentand ca astfel salveaza o multime de copaci.

Desi exista tabere bine definite cu sustinatori ai ambelor tipuri de carti, cei mai multi aleg sa jongleze intre ele in functie de situatie. (G.V.)

#ereader pret, #ereader avantaje, #ereader versus carti hartie , #Carti electronice