Ebooks, un nou inceput pentru industria cartii? Vanzarile s-au triplat intr-un an

Luni, 11 Iunie 2012, ora 18:24
2664 citiri
Ebooks, un nou inceput pentru industria cartii? Vanzarile s-au triplat intr-un an

Cine crede ca industria cartii n-are leac, nu cunoaste evolutia pe care a inregistrat-o in 2011 sectorul cartilor digitale.

Ingrijorarile cu privire la scaderea abrupta a vanzarilor de carte electronica din ultimii ani sunt acum compensate de rezultatele spectaculoase pe care le inregistreaza ebooks si toate editurile isi pun speranta in cartile digitale. Ele au toate sansele sa reprezinte scanteia necesara pentru revitalizarea unei industrii, ce trece printr-o perioada de transformare asemanatoare cu reinventarea industriei muzicale din ultimul deceniu, scrie Reuters.

Borders Group, odata cel de-al doilea lant de librarii din SUA, unul dintre pionierii "supermarketurilor de carte" si-a incetat activitatea in septembrie 2011, rapus de concurenta acerba din piata: Barnes&Nobles si magazinul de carti online Amazon.com. O lectie pentru ceilalti jucatori din industrie, in ceea ce priveste importanta de a tine pasul cu tehnologia. Cartile electronice reprezinta, de asemenea, si tema vedeta a Book Expo America, targul de carte gigant care se desfasoara in aceasta saptamana.

"In acest an, am simtit alta energie, industria cartii zambeste mai mult. Oamenii realizeaza ca a venit timpul sa vireze catre digital", a declarat Todd Humphrey, reprezentant al editurii canadiene de carti digitale Kobo.

Digitalizarea industriei carti, o evolutie graduala

Editurile de carte digitala, dintre care multe produc ebooks pentru publisherii traditionali care nu fac fata solicitarilor pentru iPad, Kindle sau Nook, recunosc ca simt diferente de atitudine in randul marilor edituri de carte.

Marii publisheri au fost critricati in trecut pentru lipsa de entuziasm in ceea ce priveste formatele digitale. Insa in ultima vreme ei au inceput sa reduca tirajele de carti traditionale, in favoarea ebooks, ale caror vanzari sunt in crestere.

Venitul net din vanzari de carti digitale a fost in 2011 de 21,5 milioane de dolari, de trei ori mai mare decat in 2010. In acest timp, vanzarile de carte traditionala a crescut cu doar 2%, de la 328,3 milioane de dolari in 2010, la 335 milioane de dolari in 2011.

Asadar, daca in anii precedenti, mai existau sceptici, explozia cererii pe piata cartilor digitale i-a ajutat pe editorii de carte sa se orienteze catre acest sector, fara prea amri ezitari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzari eBooks, #vanzari carti electronice, #rezultate industria cartii, #vanzari carti digitale , #Carti electronice