Ai carte, ai business: Adrian Dinu, Elefant.ro

Sambata, 24 August 2013, ora 00:00
4826 citiri
Ai carte, ai business: Adrian Dinu, Elefant.ro

Adrian Dinu, COO-ul librariei online Elefant.ro, iti recomanda cartea "Musai List" scrisa de Octavian Pantis, in acest weekend.

"Cartea ii pune pe ganduri pe manageri cu privire la timpul lor, resursa cea mai importanta pe care o au la dispozitie, la directia in care evolueaza cariera lor si la tipul de viata pe care il traiesc", spune Dinu.

Si el a intrat in lumea businessului cu carte inca din facultate, transformandu-si pasiunea in job, fara a-si pierde, insa, placerea fata de ceea ce face zi de zi.

"Proiectul elefant.ro a fost lansat in iunie 2010 in urma unei investitii initiale de 1,2 milioane de euro, asigurata de fondul de investitii Greenlight Invest", isi incepe managerul povestea proiectului sau de suflet.

"Anul acesta s-au implinit trei ani de activitate, elefant.ro devenind libraria online reper pentru iubitorii de carte si aducand cititorului roman o adevarata experienta de shopping cultural. Iar in comertul online, indiferent de nisa in care activezi, investitia este una continua", puncteaza acesta.

Spuneti-ne mai multe despre dumneavoastra. Ati intrat in aceasta industrie datorita pasiunii pentru carti?

Experienta mea profesionala a gravitat in jurul cartilor inca din timpul facultatii. Astfel am transformat pasiunea in job-ul de zi cu zi, dar niciodata nu mi-am pierdut placerea pentru ceea ce fac.

Asta si pentru ca am avut mereu norocul sa fiu inconjurat de oameni pasionati, cu o educatie profesionala excelenta, avand o cultura organizationala bazata pe orientarea catre client si inovatie.

In ultimii 10 ani, am lucrat in companii importante din industria de carte unde am invatat, prin practica si urmand un program de MBA , cum sa indeplinesc nevoile clientilor, cererile partenerilor si ale investitorilor, dar si asteptarile angajatilor.

Intr-un mediu alert si competitiv, am inteles cat de important este sprijinul pe care jucatorii importanti il arata unul fata de celalalt; si, de asemenea, ca obiectivul fiecarui business este sa ofere clientului o experienta completa.

La elefant.ro, in calitate de COO, am construit o echipa unita, profesionista, pasionata, cu multa imaginatie si seriozitate, unde imi doresc sa imi continui activitatea pe termen lung.

Cum ati descrie industria cartii in Romania, in acest moment?

Piata de carte este aproximata la 60 de milioane de euro. Momentan, domeniul ca intreg este intr-o perioada de stagnare, darvanzarile din online au crescut foarte mult (aproximativ 10-15% din totalul pietei in momentul actual).

Piata de carte electronica este inca la inceput, dar inregistreaza o dinamica foarte buna, cu cresteri de peste 350% de la an la an. Pe viitor, modul in care vom realiza cumparaturile, si nu doar cele de carte, vor migra usor si complet in mediul online.

Cum influenteaza technologia piata de carte si obiceiul de consum al cititorului?

Desi se vorbeste de peste 20 ani de disparitia cartilor traditionale si inlocuirea acestora cu cele in format electronic, procentul reprezentat de eBook-uri este de aproximativ 25-30% in Statele Unite si mult mai mic in Europa, de aproximativ 5%.

Se estimeaza o crestere importanta pentru urmatorii ani, industria de carte electronica fiind estimata la 19 miliarde de dolari in 2017 in Statele Unite, urmate de Europa si Asia.

In ultimii ani, tehnologia a influentat foarte mult mai ales modul de comercializare a cartilor. Acum ceva timp, nici nu ne puteam imagina un magazin cu zeci de mii de produse, unde poti gasi aproape orice carte iti doresti.

Multumita internetului dar si a dezvoltarii sistemelor de plata online poti cumpara cartile preferate cu un singur click si le poti avea acasa sau la birou in 24 de ore. Nu mai poti da vina pe factori externi: lipsa timpului alocat deplasarii, traficul ingreunat, sau greutatea bagajului pentru a nu citi.

Astfel, si obiceiul de consum se schimba. Cei care intra intr-o librarie obisnuita pleaca acasa cu 2-3, poate 4 carti. Cei care intra pe elefant.ro comanda in medie 6 carti.

Cum a crescut piata locala de carti electronice? Avem motive sa fim ingrijorati de pirateria din mediul digital?

Elefant.ro este pionierul industriei de carte digitala din piata locala, lansand primele eBook-uri in octombrie 2011. Efortul depus de elefant.ro pentru digitalizarea cat mai multor carti a fost unul continuu: in octombrie 2011 existau doar 300 de titluri digitale in limba romana.

Astazi, pe elefant.ro romanii gasesc peste 2.500 de titluri, de la fictiune, carti motivationale si de business, la carti pentru copii, , turism sau diete si retete. Iar pana la sfarsitul anului 2013 ne dorim sa imbogatim biblioteca digitala elefant.ro cu alte o mie de titluri.

Pirateria este intotdeauna o problema, dar in momentul actual nu reprezinta un pericol atat de mare, majoritatea cartilor piratate pe care le identificam fiind editii tiparite scanate.

Ce cifra de afaceri estimati anul acesta pentru Elefant.ro?

In 2012, elefant.ro a inregistrat o cifra totala de afaceri de 3,6 milioane euro, si estimam pentru anul curent o dublare a acesteia pe verticalele existente.

In 2013, vom continua investitiile demarate anul trecut in extinderea pe noi verticale de business, acesta fiind un obiectiv important de crestere pentru retailul online.

In era cumparaturilor online, consumatorul de internet asteapta ca totul sa mearga rapid, printr-o interfata online prietenoasa. elefant.ro mizeaza pe interactiunea si comunicarea onesta si directa cu clientii.

Revenind la pasiunea dumneavoastra, cum va place sa cititi o carte: in varianta traditionala (tinand o carte, fizic, in mana) sau in varianta electronica (pe un eBook-reader, tableta sau telefon)?

Citesc cu placere carti in ambele formate. Dar avantajul cartilor electronice este clar. Poti sa accesezi usor aceeasi carte de pe tableta, telefon, eReader sau laptop, fara sa uiti pagina la care ai ramas. Cartile digitale isi permit sa iei intreaga biblioteca cu tine, absolut oriunde, in calatorii, la metrou, in vacanta.

Care considerati ca este cartea "must-read" pentru managerii romani, in 2013?

Recomand managerilor din Romania cartea Musai List scrisa de Octavian Pantis. Rezultatul lecturii cartii Musai List este acela ca oamenii invata exact ce au de facut pentru a se bucura mai mult de timpul lor.

Cartea ii pune pe ganduri pe manageri cu privire la timpul lor, resursa cea mai importanta pe care o au la dispozitie, la directia in care evolueaza cariera lor si la tipul de viata pe care il traiesc.

De asemenea, ii ajuta sa ia decizii importante in cunostinta de cauza (sau sa si le analizeze si eventual confirme, daca le-au luat deja), oferindu-le o serie de idei despre cum pot castiga timp si relaxare atat la serviciu cat si in afara lui.

Va mai ramane timp si pentru planurile personale? Dar pentru alte activitati relaxante?

Putinul timp liber pe care il am incerc sa il petrec impreuna cu fetita mea care in curand implineste 3 ani. In rest, cateva zile de concediu si escapade de weekend.

Cat timp va alocati pentru citit, spre exemplu?

Citesc oricand pot, indiferent de programul aglomerat. Acum nu am un anumit plan in a-mi alege lecturile. In ultima perioada citesc destul de "la intamplare", dar mi-am promis de ceva vreme ca imi voi reface programul de lectura.

Elefant.ro este pozitionat pe piata romaneasca drept "mall-ul online al familiei", ofera clientilor sai peste 90.000 de produse: carti, eBooks, jucarii, filme, muzica, eReadere, tablete, asigurari RCA si produse din categoria fashion.

#Adrian Dinu elefant, #librarie online elefant, #afaceri carte online , #Carti online