Cea mai scumpa carte din lume, scoasa la licitatie

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 08:34
3974 citiri
Cea mai scumpa carte din lume, scoasa la licitatie

O rara editie princeps a celebrei carti "Pasarile din America" a lui John James Audubon va fi scoasa la licitatie, organizatorii asteptandu-se sa obtina intre sapte si 10 milioane dolari.

Considerate o capodopera de arta ornitologica, cele patru volume inalte de un metru contin peste 400 de desene realizate manual cu diverse specii de pasari gasite in America de Nord, relateaza Associated Press.

Acestea au fost realizate la inceputul secolului 19, iar Audubon a insistat asupra formatului mare, cartea continand cele mai mari foi realizate la vremea respectiva. El si-a dorit sa ilustreze pasarile in marime naturala.

Setul de carti va fi scos la vanzare de casa de licitatii Christie's in data de 20 ianuarie si va fi acompaniat si de o alta editie princeps, in cinci volume, a unei alte lucrari celebre a lui Audubon "Biografie ornitologica". Inainte de a fi vandute, cartile vor fi expuse in galeriile Christie's din Rockefeller Center intre 14 si 19 ianuarie.

Expertii sustin ca au fost realizate doar 200 de copii intr-o perioada de 11 ani, intre 1827-1838, iar din ele, doar 120 mai exista. 107 se afla in diverse institutii, iar restul in colectii private.

Un alt set complet a fost vandut in urma cu o luna de casa de licitatii Sotheby's din Londra pentru 11,5 milioane dolari.

"Pretul printarii unui asemenea set la vremea respectiva e estimat la 115.000 lire sterline, adica aproape 2 milioane de dolari in acest moment," a spus Francis Wahlgren, sefa departamentului de carti si manuscrise a Christie's.

#Audubon Birds of America, #Pasari din America Audubon, #licitatie carti, #carti scumpe, #licitatie Audubon , #Carti vechi