"Politica monetara" si "Jaful vs. 'Dreptul de a nu minti'"

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 17:33
2216 citiri
"Politica monetara" si "Jaful vs. 'Dreptul de a nu minti'"

Economistul Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, si-a lansat, sambata, la standul Editurii Curtea Veche din Targul Gaudeamus, volumele "Politica monetara" si "Jaful vs. 'Dreptul de a nu minti'".

Volumul "Politica monetara" a aparut din preocuparea autorului privind anumite aspecte ale politicii monetare despre care nu se vorbea prea mult inainte de izbucnirea crizei din iulie 2007. Lucrarea include o serie de studii individuale, referitoare la: inflatie si capcana lichiditatii, zona euro si problemele acesteia, atacul speculativ asupra leului si reputatia Bancii centrale, rata somajului si politica monetara.

Cele mai multe ipostaze sunt prezentate din perspectiva nevoilor practice de a schimba anumite puncte de vedere - considerate pana de curand infailibile - si se refera atat la economia Romaniei, cat si la economia mondiala.

La aproape cinci ani de la declansarea crizei care a schimbat fata economiei mondiale si a generat numeroase intrebari privind viitorul capitalismului, vom gasi in paginile acestei carti o parte dintre raspunsuri.

Potrivit autorului, semnele aparute in iulie 2012, referitor la deteriorarea libertatii politice, reflecta un deficit substantial de libertate economica - ce are, la randul sau, radacini adanci in drepturile de proprietate precare si in coruptia inalta. Acestea au facut ca multi oameni sa se bazeze pe stat pentru a avea un loc de munca.

In timp, numarul votantilor dependenti de redistribuirea banilor de la bugetul public a devenit nesustenabil de mare, depasind numarul celorlalti votanti, majoritatea sustinand politicienii care promit conservarea sau cresterea redistribuirii si astfel publicul incepe sa accepte, fara sa agreeze, limitarea libertatii sale politice, pentru a nu isi pierde veniturile din redistribuire, sustine Lucian Croitoru.

Solutia, oferita de Croitoru in cartea "Jaful vs. 'Dreptul de a nu minti'", pentru a iesi din aceasta spirala descendenta, consta in cresterea libertatii economice - prin imbunatatirea drepturilor de proprietate, prin reducerea coruptiei si prin micsorarea dependentei de redistribuiri.

Cartea "Jaful vs. "Dreptul de a nu minti"" a fost caracterizata, la lansare, de profesorul George Virgil Stoenescu drept "un veritabil program al dreptei din Romania".

Analistul Emil Hurezeanu a afirmat ca lucrarea este "o carte de revolta pentru ce s-a intamplat in Romania in ultimii 20 de ani, cand libertatile n-au tinut cont de libertatea proprietatii", o carte "extrem de bine scrisa".

Scriitorul si eseistul Horia Roman Patapievici a afirmat ca lucrarea reprezinta "o incercare de a repune in atentia cititorului bunul simt cu ajutorul rationamentelor economice".

Nascut in 1957, Lucian Croitoru a absolvit in 1982 cursurile Facultatii de Planificare si Cibernetica Economica din cadrul ASE, iar in 1995 a devenit doctor in economie. A urmat o serie de cursuri in strainatate, la Economics Institute at Boulder - Colorado (1993), Centre for Central Banking Studies din Londra (1999) si Joint Vienna Institute - FMI (2001).

In 1994 a urmat un stagiu de cercetare oferit de The British Academy la London School of Economics and Political Science - Centre for Economic Performance. Incepand din 1998, activeaza ca profesor asociat de macroeconomie internationala, in cadrul Facultatii de Relatii Economice Internationale din ASE.

De-a lungul anilor, a fost cercetator, partener in diverse programe si consultant pentru numeroase institutii romanesti (Institutul de Economia Industriei, Bucharest Investment Group, Institutul European din Romania) si internationale (ACE Phare, USAID, IRIS) si a lucrat la FMI in calitate de consilier principal al directorului executiv pentru Armenia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Macedonia, Moldova, Romania si Ucraina.

De asemenea, Lucian Croitoru a lucrat intre 1991 si 1995 ca expert in Departamentul pentru Reforma Economica al Guvernului Romaniei, a fost consilier principal al ministrului de finante, consilier personal al prim-ministrului Mugur Isarescu, iar in perioada 1998 - 2003 a fost consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, functie pe care a reluat-o in 2007, dupa intoarcerea de la Washington.

In 1995, a fost distins cu Premiul Petre S. Aurelian al Academiei Romane pentru cea mai buna carte de economie.

#lansare carte Lucian Croitoru, #lansari carte Gaudeamus, #publicatii Lucian Croitoru, #politica monetara Croitoru , #Lansare de carte