UPDATE Marga, debarcat prin demisie 'de onoare'

Luni, 17 Iunie 2013, ora 14:53
1486 citiri
UPDATE Marga, debarcat prin demisie 'de onoare'

Andrei Marga si-a inaintat, luni, demisia din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR). Comisiile reunite pentru cultura si politica externa din Senat au cerut, luni, revocarea sa din functie, urmand ca propunerea sa fie inaintata Biroului permanent al Senatului.

"In conformitate cu solicitarea facuta in Biroul Permanent (al Senatului, n.r) de lunea trecuta, comisiile reunite de cultura si politica externa au analizat situatia documentelor prezentate de ICR, in conformitate cu legea, ne referim la raportul de activitate al ICR pe anul 2012 si pe contul financiar pe 2012. (...) Am constatat ca, pentru prima data, o institutie aflata in subordinea Senatului nu a respectat legea (...)

In consecinta, am supus votului comisiilor reunite aflate in cvorum propunerea ca, pentru a evita astfel de situatii, conducerea operativa a Institutului Cultural Roman, respectiv presedintele ICR, Andrei Marga, si cei doi vicepresedinti (Horia Garbea si Vladimir Simon, n.r.) sa fie demisi. Aceasta propunere a fost votata cu o larga majoritate, 11 voturi 'pentru', 4 'impotriva'", a declarat presedintele Comisiei pentru cultura din Senat, Georgica Severin.

De asemenea, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat a declarat ca "propunerea va fi inaintata Biroului Permanent si acesta va decide daca propunerea va fi inaintata Senatului".

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Roman pe 11 septembrie 2012, prin vot in plenul Senatului.

Raportul de activitate ICR pe 2012, "o fituica"

Conducerea ICR s-a schimbat dupa ce, pe 2 august 2012, la cateva zile de la decizia Curtii Constitutionale de a declara drept constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Roman (ICR) trecea din subordinea Presedintiei in cea a Senatului, presedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, si fostii vicepresedintii Tania Radu si Mircea Mihaies si-au anuntat demisia.

Guvernul a adoptat, pe 13 iunie 2012, Ordonanta de Urgenta (OUG 27/2012) prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membri ai consiliului de conducere.

Conducerea operativa a ICR este asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, asistat de doi vicepresedinti, cu rang de subsecretari de stat, numiti si revocati din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.

Sedinta de luni a comisiilor reunite pentru cultura si pentru politica externa din Senat, in care s-a discutat despre raportul de activitate al ICR pe 2012, s-a desfasurat in absenta presei, la propunerea senatorului liberal Calin Popescu Tariceanu, adoptata cu 10 voturi "pentru" si cinci "impotriva". Printre parlamentarii care au votat impotriva acestei recomandari s-au numarat senatorii Mihai Razvan Ungureanu (FC), Sorin Rosca Stanescu (PNL), Gabriela Firea (PSD) si Gabriel Mutu (PSD).

Presedintele Comisiei pentru buget-finante din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a declarat, joi, 13 iunie, pentru Mediafax ca Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural Roman, a depus un raport de activitate pe 2012 al institutiei incomplet, calificand documentul drept "o fituica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#demitere conducere ICR, #schimbare conducere ICR, #demitere Marga ICR, #vot Parlament Marga ICR, #raport activitate Marga ICR , #Literatura si arta