Presedintele Uniunii Europene si-a lansat cel de-al doilea volum de haikuuri

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 08:52
1933 citiri
Presedintele Uniunii Europene si-a lansat cel de-al doilea volum de haikuuri

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si-a lansat joi, la Bruxelles, a doua culegere de haikuuri, poezii scurte extrem de populare in Japonia, transmite AFP.

"Ca sa scrii un haiku isi trebuie o anumita seninatate, insa frumos este ca insasi scrierea lor imi da seninatate", a spus Van Rompuy la prezentarea cartii la resedinta ambasadorului Japoniei la Bruxelles.

Presedintele Consiliului European scrie acest gen de poezie inca din 2004. La putin timp dupa numirea sa in fruntea Consiliului, in 2009, el si-a uimit interlocutorii terminandu-si discursul la o troica prezidentiala a Uniunii, citind un haiku. Prima sa culegere, publicata in 2010, s-a vandut in 4.000 de exemplare.

Cea de-a doua, editata, ca si prima, de o editura flamanda specializata in poezie, cuprinde 32 de poezii, toate in olandeza - limba sa natala. Ele sunt traduse in franceza, engleza, germana si japoneza, respectand pe cat posibil una din regulile severe ale acestui tip de poezie: trei versuri de cinci, sapte si cinci silabe.

Haikuul preferat al lui Van Rompuy incheie culegerea: "Un caine batran, credincios,/incet, alaturi de stapan,/imbatranind impreuna".

"Haiku 2" a fost editata in 1.000 de exemplare.

#poezii Herman Van Rompuy, #autor haikuu Van Rompuy, #Presedintele Consiliului European poezii , #Poezie