Meditatia: Ai timp de asa ceva in viata cotidiana?

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 00:00
3258 citiri
Meditatia: Ai timp de asa ceva in viata cotidiana?

Meditatia te ajuta sa privesti diferit viata cotidiana, sa abordezi diferit realitatea. In primul rand, insa, prin meditiatie vei constientiza si iti vei schimba viziunea asupra lucrurilor exterioare si interioare.

Daca esti interesat de acest tip de meditatie, Business24 iti recomanda cartea "Meditatia si viata cotidiana", scrisa de Geshe Rabten, unul dintre asistentii pe probleme filosofice ai lui Dalai Lama.

Cum a inceput Geshe Rabten sa practice meditatia budista

"Din copilarie intalneam calugari in vesmintele lor de culoarea castanelor intorcandu-se de la marile universitati monastice. Ii admiram foarte mult.

Am vizitat si manastirea din regiunea noastra; si cand i-am privit pe calugari discutand, eram din nou plin de admiratie. Cand aveam 15 ani am inceput sa observ cat de simple, pure si eficiente erau vietile lor. Prin comparatie, vedeam cat de complicata si plina de probleme care nu se terminau era propria mea viata.

Pentru a deveni calugar la Manastirea Dhargye aflata in apropriere, trebuia sa petreci cel putin trei sau patru ani studiind si antrenandu-ti mintea in Buddha Dharma intr-una din cele trei universitati monastice de langa Lhasa.

Intentionand sa devin un calugar la Manastirea Dhargye, la varsta de 17 ani m-am hotarat sa merg la una din aceste universitati monastice, desi la acea vreme nu aveam nicio dorinta de a deveni un invatat in Dharma", spune Geshe Rabten in bibliografia sa, intitulata "Life of a Tibetan Monk".

Profesorii si colegii sai l-au numit Milarepa. Datorita stilului sau concis si logic de a purta o discutie, oamenii l-au comparat cu Dharmakirti, un mare ganditor budist.

Dupa ce a studiat timp de 20 de ani, Geshe Rabten si-a sustinut examenul in fata calugarilor de la cele trei manastiri, primind cel mai mare titlu, "Geshe Lharampa". Aceasta este cea mai importanta distinctie care poate fi data de calugari si de Sfintia Sa Dalai Lama.

In 1964, Geshe Rabten a fost ales drept asistentul filosofic al lui Dalai Lama. Rolul sau era sa asiste la procesul de invatare al lui Dalai Lama si sa aiba discutii pe teme filosofice cu Sfintia Sa.

In anii '70, Dalai Lama l-a trimis pe Geshe Rabten sa predea Dharma la manastirea tibetana din Rikon, Elvetia, devenind astfel primul maestru care a prezentat traditia Vinaya si principalele teme ale budismului in vest.

Mintea ocupa locul central in budism

Cartea "Meditatia si viata cotidiana" are doua parti: "Starile constiintei" si "Meditatia si viata cotidiana".

"Starile constiintei" trateaza despre importanta si rolul esential al mintii: faptul ca fiintele poseda minte le face sa ocupe primul loc in invataturile lui Buddha.

Toate invataturile budismului (legea karmei, ciclul existentelor si Nirvana) au sens doar pentru ca mintea exista.

Daca nu ar exista minte, trairile interioare nu ar mai putea fi conceptualizate.

In budism, analizele si cercetarile privind mintea ocupa locul central. Mintea este analizata dupa natura ei, dupa functiile pe care le indeplineste sau dupa calitati.

De asemenea, mintea este analizata si in functie de gradul ei de subtilitate.

In aceasta parte sunt tratate mai multe probleme interesante, precum cauza fericirii, potentialul pe care il are o persoana care intelege natura mintii, cauza suferintei, ce inseamna atasament si compasiune, conceptii eronate, utilizarea somnului ca meditatie, visele si sesizarea lor, echilibrarea somnului, motivatia si meditatia, moartea si renasterea, calmul mental si importanta acestuia, aplicarea meditatiei sau mintea ca obiect de meditatie.

Ghid util pentru meditatia budista

A doua parte a cartii, "Meditatia si viata cotidiana", constituie partea practica, fiind un fel de ghid pentru cei care vor sa inceapa sa faca meditatie.

Aceasta parte este foarte utila pentru incepatori, pentru ca metoda lui Geshe Rabten este clara si accesibila.

Practicantii meditatiei sunt invatati sa isi controleze simturile, sa isi cultive memoria atenta si vigilenta, devenind astfel capabili sa practice meditatia.

Sunt prezentate obstacolele care stau in calea procesului de meditatiei si sunt oferite solutii pentru depasirea acestora.

Cartea "Meditatia si viata cotidiana", scrisa de Geshe Rabten, a aparut la editura Herald in anul 2013, in traducerea lui Mircea Costin Glavan.

#carti meditatie budista, #practica meditatie budista, #meditatie budista , #Recenzii carti