Ortodoxie masonica. Stii totul despre francmasonerie?

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 00:00
6930 citiri
Ortodoxie masonica. Stii totul despre francmasonerie?

Societatile secrete si-au pastrat alura fascinanta de-a lungul secolelor, iar francmasoneria se situeaza la loc de cinste. Ideea potrivit careia exista o cale de viata superioara si tainica, aflata dincolo de ceea ce percepem prin simturi, face din francmasonerie un adevarat cult pe care merita sa-l cunosti mai bine.

Pentru a patrunde in aceasta lume tainica trebuie sa fim pregatiti sa facem o incursiune interioara, iar francmasoneria ofera un cadru ce permite inainitarea in aceasta directie.

Daca esti interesat de istoria acestei societati secrete, Business24 iti recomanda cartea "Ortodoxie Masonica. Istorie. Rituri. Doctrine", scrisa de Jean-Marie Ragon si aparuta in anul 1853.

Jean-Marie Ragon este considerat de contemporanii sau drept cel mai instruit francmason din secolul al XIX-lea, elaborand o serie de lucrari ce au avut un ecou considerabil:

- "La Messe et ses Mysteres" (Messa si misterele ei - 1842)

- "Cours philosophique et interpretatif des initiations anciennes et modernes" (Cursul filosofic si interpretativ al initierilor antice si moderne - 1841)

- "Orthodoxie Maconnique: suivie de la Maconnerie occulte et de L'initiation hermetique" (Ortodoxie masonica. Masonerie oculta si initiere hermetica - 1853)

- "Maconnerie occulte et Initiation hermetique" (Masoneria oculta, editura Herald - 2011).

In plus, Jean-Marie Ragon a elaborat si o Colectie de Ritualuri masonice.

Autorul cartii "Ortodoxie Masonica. Istorie. Rituri. Doctrine", initiat in francmasonerie in 1804, a fost si editorul primei reviste masonice, numita "Hermes".

Jean-Marie Ragon a fost membru al Marelui Orient al Frantei, al Ritului Misraim si al Ordinului Templului si a infiintat si condus loja pariziana Les Vrais Amis ("Adevaratii prieteni"). Ulterior, aceasta a devemit loja Trinosofilor.

Gradele in francmasonerie

"Francmasoneria se bazeaza pe trei grade fundamentale, rezumand sau trebuind sa rezume cele trei tipuri de studii de care trebuie sa se preocupe masonul: de unde vine (studiul divinitatii), cine este (studiul asupra sinelui si asupra perfectionarii sale), unde se indreapta (studiul transformarii sale intr-un viitor", subliniaza autorul cartii.

In carte sunt prezentate si informatii despre cele patru grade masonice.

In 1646, Elias Ashmole, ajutat de initiati, a creat, dupa traditii si dupa documente vechi, primul grad. Acest grad implica invatarea moralei, explicarea unor simboluri, aratandu-se cum s-a facut trecerea de la barbarie la civilizatie. Primul grad prezinta cele mai mari similitudini cu initierea antica.

"Initiere vrea sa spuna moarte si renastere la alta viata; deci omul trebuie sa se instruiasca intru adevar, doar astfel se va elibera de viata cea veche".

In acest grad se exprima admiratia si recunostinta fata de Marele Arhitect al Universului, scrie Jean-Marie Ragon.

Novicele cunoaste in acest stadiu principiile fundamentale ale masoneriei simbolice, fiind indemnat sa se consacre filantropiei si studiului.

Al doilea grad a fost instituit in 1648 mergand tot pe linia analogiei cu initierea antica, fiind in acord cu doctrina filosofului Thales din Milet si a lui Pitagora.

In acest stadiu, sunt solicitate studiul stiintelor naturale, stiintelor pamantului, studiul astronomiei si filosofiei istoriei. Debutantului i se cere "sa cerceteze cauzele si originile lucrurilor, sa se cunoasca pe sine, pentru a deveni apt de a-i conduce pe ceilalti si sa priceapa tot ceea ce fericirea umana poate sa beneficieze din partea asociatiei masonice, cu ajutorul muncii, stiintei si adevarului".

Al treilea grad a fost instituit in 1649, completand analogia misterelor moderne cu initierea antica. Cunostintele dobandite in acest grad pot conduce la descifrarea unor noi mistere, prin intermediul studiilor filosofice si teosofice cele mai inalte. La acest nivel se poate obtine cheia miturilor poetice si religioase.

In Egipt, al treilea grad se numea Poarta mortii.

Gradul al patrulea (administrativ) ofera o ultima justificare gradelor precedente. In acest grad "le vor fi dezvaluite fratilor care vor fi considerati demni de aceasta cinste toate interpretarile inaltelor grade din toate riturile".

Cunoaste-te pe tine insuti - cheia obtinerii adevarului

"Cunoaste-te pe tine insuti", inscriptia aflata pe frontispiciul templului din Delfi, este un principiu de care i se aminteste tot timpul masonului, pentru ca numai atunci cand are o imagine clara si completa a ceea ce reprezinta el poate accede la adevarurile fundamentale.

Initierea in masonerie nu garanteaza obtinerea unei cunoasteri superioare, ci adevarul se descopera in sine si prin sine, sustine Jean-Marie Ragon, caci, "interpretandu-l prost sau incomplet, s-ar putea folosi cu neindemanare de el".

Caracterul fundamental al masoneriei este universalitatea: "Masoneria este Una singura si orice rit sau natiune care se indeparteaza de la acest principiu se rataceste si iese de pe calea masonica". Acest deziderat se va realiza numai atunci cand va exista o adevarata unitate masonica.

Cartea "Ortodoxie Masonica. Istorie. Rituri. Doctrine", scrisa de Jean-Marie Ragon, a aparut la editura Herald in 2012, in traducerea lui Gabriel Doru Avram.

#carte francmasonerie, #francmasonerie principii, #initiere francmasonerie , #Recenzii carti