Haruki Murakami, favoritul caselor de pariuri la Premiul Nobel in 2013

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 14:35
1887 citiri
Haruki Murakami, favoritul caselor de pariuri la Premiul Nobel in 2013

Scriitorul japonez Haruki Murakami este favoritul caselor de pariuri britanice la castigarea premiului Nobel pentru literatura din acest an.

Potrivit casei Ladbrokes, celebrul scriitor nipon este marele favorit din acest an in cursa pentru castigarea premiului Nobel pentru literatura, cu o cota de 3 la 1, informeaza theguardian.co.uk.

Printre ceilalti scriitori care se bucura de statutul de favoriti se afla autoarea americana Joyce Carol Oates (cota de 6 la 1), maghiarul Peter Nadas (cota de 7 la 1), poetul japonez Ko Un (cota de 10 la 1) si scriitoarea canadiana de proza scurta Alice Munro (cota de 12 la 1).

Calcularea cotelor tine mai degraba de domeniul intuitiei si al ghicitului, intrucat nominalizarile si voturile exprimate de membrii Comitetului Nobel pentru Literatura sunt pastrate in mare secret de Academia Suedeza, fiind dezvaluite publicului larg abia dupa 50 de ani de la luarea deciziei si anuntarea castigatorului.

Al saselea favorit este poetul sirian Adonis, cu o cota de 14 la 1, care era considerat marele favorit in 2011, dupa Primavara araba, insa acesta a pierdut Nobelul pentru literatura in fata unui alt poet, suedezul Tomas Tranströmer, al doilea pe lista favoritilor din acel an.

Haruki Murakami s-a aflat de fiecare data pe lista marilor favoriti in ultimii 10 ani. Includerea sa, din nou, pe lista favoritilor din acest an intervine in contextul in care cel mai recent roman al sau - al carui titlu in engleza este "Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage" - este tradus in aceasta perioada in limba engleza si va fi publicat in 2014.

Desi Academia Suedeza se mandreste cu faptul ca deciziile Comitetului Nobel nu pot fi anticipate, institutia a lasat "sa ii scape" cateva informatii in acest an. In luna mai, secretarul permanent al Academiei Suedeze a declarat intr-un mesaj postat pe Twitter ca "cinci candidati au fost selectati pentru premiul Nobel pentru literatura din 2013", declansand un val de speculatii in mediile literare din lumea intreaga, potrivit carora castigatorul din acest an ar putea sa fie un scriitor american - Philip Roth sau Don DeLillo.

Data decernarii premiilor Nobel este inca secreta

Casa de pariuri Ladbrokes a decis ca favoritul ei din acest an este scriitorul nipon Haruki Murakami, insa aceasta companie privata britanica s-a inselat de mai multe ori in trecut. In 2011, casa Ladbrokes a decis sa scada cota lui Bob Dylan de la 100 la 1 la 10 la 1, cu doar 24 de ore inainte de anuntarea castigatorului. In acel an, Adonis era marele favorit, cu o cota de 6 la 1, urmat de Murakami (8 la 1) si de castigatorul anuntat in cele din urma, suedezul Tranströmer (10 la 1).

In 2012, premiul Nobel pentru literatura a fost acordat scriitorului Mo Yan, care avea o cota de 9 la 1 si a devenit primul romancier chinez recompensat cu acest premiu prestigios. Incepand din 1901, un total de 109 scriitori au castigat premiul Nobel pentru literatura, iar 12 dintre ei au fost femei.

Premiul Nobel pentru literatura este acordat in fiecare an la inceputul lunii octombrie, in concordanta cu dorintele exprimate de industriasul suedez Alfred Nobel in testamentul sau, "acelei persoane care a produs in domeniul literaturii cea mai proeminenta opera, intr-o directie ideala".

Data exacta a decernarii premiului este tinuta in secret pana in ultima clipa. Joi, site-ul oficial al premiilor Nobel precizeaza ca premiul va fi decernat in acest an cel mai devreme peste 28 de zile. Premiul Nobel pentru literatura din 2013 va fi insotit de un cec in valoare de 8 milioane coroane suedeze (920.000 euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premiu Nobel Literatura, #premii Nobel 2013, #Haruki Murakami Nobel , #Scriitori