Manuscris al scriitorului Samuel Beckett, vandut cu 1,5 milioane de dolari

Joi, 11 Iulie 2013, ora 11:31
1646 citiri
Manuscris al scriitorului Samuel Beckett, vandut cu 1,5 milioane de dolari
Samuel Beckett

Manuscrisul romanului de debut al scriitorului Samuel Beckett, intitulat "Murphy", a fost vandut cu aproape 1,5 milioane dolari, la o licitatie organizata la Londra, de casa Sotheby's, respectand previziunile specialistilor, informeaza Reuters.

Manuscrisul, care contine numeroase note si difera in anumite pasaje de versiunea finala care a fost publicata in 1938, a fost achizitionat de Universitatea Reading din Marea Britanie.

Universitatea a platit 962.500 de lire sterline pentru manuscrisul scris de Samuel Beckett, care era estimat intre 800.000 de lire sterline si 1,2 milioane de lire sterline.

Potrivit reprezentantilor casei organizatoare, manuscrisul este foarte important, intrucat reflecta cu mare acuratete procesul de creatie al unuia dintre cei mai mari scriitori din secolul al XX-lea.

Manuscris cu desene

Textul manuscrisului "Murphy", conceput intre august 1935 si iunie 1936, la Dublin si la Londra, este cuprins in sase caiete de schite si reprezinta cheia de bolta a acestei licitatii, consacrata istoriei si literaturii engleze. Manuscrisul contine si cateva desene facute de autor bunului sau prieten scriitorul irlandez James Joyce si actorului de comedie Charlie Chaplin, ambii avand o influenta importanta asupra operei lui Beckett.

Manuscrisul este cu atat mai important cu cat, spre sfarsitul vietii sale, Samuel Beckett a spus ca "Murphy" era un element-cheie in procesul de intelegere a operei sale, la fel ca piesele sale de teatru "Asteptandu-l pe Godot" si "Happy Days" si romanul sau "Molloy".

"Murphy" este considerat cel mai comic text dintre operele lui Samuel Beckett. Personajul central, un infirmier intr-un azil psihiatric care da numele romanului, incearca sa isi gaseasca linistea refugiindu-se in "mica lume" a spiritului.

Nascut in 1906, la Dublin, Samuel Beckett a trait cea mai mare parte a vietii la Paris, a scris in franc

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzare manuscris Samuel Beckett, #roman debut Samuel Beckett , #Scriitori