De ce refuza scriitorii romani sa participe la Targul de Carte de la Paris

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 17:19
2243 citiri
De ce refuza scriitorii romani sa participe la Targul de Carte de la Paris
Romania, invitat de onoare la Targul de Carte din Paris / Sursa foto: http://www.infoo.ro

Romania este invitat de onoare la Targul de Carte din Paris, dar mai multi scriitori romani, precum Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara si Mircea Cartarescu, au refuzat sa participe la editia din acest an, invocand motive diferite.

Scriitorul Mircea Cartarescu a vorbit, intr-un interviu acordat AFP, despre "momentele dramatice" pe care le-a trait in ultimele luni, in timpul a ceea ce numeste el "razboiul culturii" care se poarta in Romania, acesta fiind unul dintre argumentele neparticiparii sale la Salon du Livre de la Paris.

Cartarescu s-a referit si la vizita premierului Victor Ponta la Salonul de Carte de la Paris ca la un motiv in plus pentru care si alti scriitori "cu demnitate" sa refuze participarea la acest eveniment.

Numele lui Cartarescu apare alaturi de alte nume ale unor intelectuali romani celebri - Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Neagu Djuvara - care au refuzat sa participe la editia din acest an a Salonului de Carte de la Paris, eveniment care se desfasoara de vineri pana luni si la care Romania este tara invitata de onoare.

In replica, premierul a anuntat miercuri ca nu va mai merge in capitala Frantei si i-a criticat pe scriitorii care nu vor sa participe, recomandandu-le sa rezolve orgoliile acasa.

"Domnul ministru al Culturii, aveti sarcina dificila de a merge la un eveniment care trebuia sa faca cinste si onoare Romaniei, tara invitata special la Salonul de Carte. In stilul romanesc al acelorasi oameni, daca putem sa facem de ras si sa facem un scandal, ca sa nu mai ramana nimic bun dintr-o actiune buna, vad ca nu rateaza nicio ocazie. (...)

Eu unul o sa va rog pe toti sa incercam noi sa nu raspundem niciodata in acelasi fel, ce avem de impartit si de certat acasa, orgolii, functii, ne certam acasa, dar este deja o practica a adversarilor nostri politici de a se duce tot timpul si de a-si spala toate rufele in publicul european. Cred ca este cel mai rau lucru care se poate face Romaniei", a spus Ponta ministrilor in sedinta de guvern.

Salonul International de Carte de la Paris este considerat drept cea mai importanta manifestare a pietei editoriale din Franta, cu o medie de 180.000 de vizitatori pe editie. Salon du Livre reuneste in fiecare an peste 1.000 de expozanti din 40 de tari, 30.000 de profesionisti ai pietei editoriale internationale si peste 2.000 de autori din toata lumea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania Targ Carte Paris, #Ponta Targ Carte Paris, #Targ Carte Paris 2013 , #Targ de carte