Acoperisul verde: O abordare eleganta pentru casa ta

Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 00:00
13843 citiri
Acoperisul verde: O abordare eleganta pentru casa ta

Acoperisul de iarba poate fi o alegere interesanta pentru casa ta de vacanta si nu numai. Dincolo de aspectul placut, aceste sisteme de acoperisuri verzi iti asigura un confort termic sporit, sustin specialistii.

Sintagma "acoperisul de iarba" este, intr-adevar, cea mai cunoscuta expresie pentru ceea ce se cheama de fapt "acoperisul verde". In realitate, este aproape imposibil sa creasca iarba pe casa, in sensul unui gazon englez. De fapt, acolo sunt plante care cresc altfel decat iarba sau gazonul.

Despre avantajele si dezavantajele unui astfel de sistem, conditiile in care poti realiza un astfel de acoperis, costuri si recomandari pentru succesul acestui proiect, iti vorbeste Gabriel Raicu, reprezentant CUB Architecture.

"Aceasta abordare a acoperisurilor incepe sa fie din ce in ce mai cunoscuta, la nivel international si chiar si in Romania in ultima perioada. Ca orice element de noutate, insa, este privit mai intai cu o doza de scepticism, apoi cativa vor trebui sa isi asume pozitia de 'pionierat' in aceasta abordare. Spun asta intrucat, cei care decid sa faca un acoperis verde inca nu au un istoric al comportamentului acestor plante si, implicit, al intregului sistem de acoperis verde", spune Gabriel Raicu.

Potrivit acestuia, printre avantajele acoperisului "de iarba", se numara atat factorul estetic, cat si cel practic.

Foto: Modern Architecture Center

"In termeni de avantaje de poate vorbi de mai multe aspecte. Unul este cel estetic, in conditiile in care ajung pe acest acoperis si pot petrece ceva timp acolo (de exemplu o terasa) sau, pentru incantare vizuala (il pot vedea de la fereastra etajului unu peste parter).

Alaturi de componenta estetica, aceste sisteme de acoperisuri verzi asigura un confort termic sporit, alaturi de termosistemul folosit. De obicei, aceste plante nu necesita o intretinere mai mult decat cea de a fi udate, intrucat ele nu au nevoie sa fie tunse", sustine specialistul.

Sigur, exista si dezavantaje, mai ales in termeni economico-financiari: ca orice solutie noua, sunt putine firme care pot asigura aceste sisteme si costul unui astfel de sistem nu este chiar unul de neglijat, adauga acesta.

In ce conditii poti avea un acoperis verde?

Din punct de vedere tehnic, Gabriel Raicu mentioneaza "straturile necesare pentru un acoperis terasa normal peste care se aseaza apoi straturile specifice acestui sistem de acoperis verde (un "cofraj" special in care este drenata apa si canalizata in anumite directii, apoi stratul vegetal si plantele propriu-zise)".

In directa legatura cu acestea trebuie sa iei in considerare, de asemenea, factorul estetic.

Poti sa-ti faci acoperisul dupa gustul si imaginatia ta

Foto: Architecture Design

"Exista mai multe abordari, si, de cele mai multe ori, atata vreme cat exista imaginatie si buna-vointa se pot gasi sau adapta si sisteme care sa se plieze pe orice nevoie. Deja exista astfel de mini-gradini chiar si pe fatade, adica in plan vertical. Noi, la CUB Architecture avem in lucru un astfel de proiect, atipic, cu acoperis verde", te asigura Gabriel Raicu.

Tine cont, totusi, de recomandari

Daca vrei un acoperis pentru casa ta, trebuie sa stii ca aceste solutii de acoperis verde sa fie prevazute inca din faza de proiectare. Ulterior vor fi mai greu de implementat, spune reprezentantul CUB Architecture.

"Apoi, ar trebui sa se intereseze de pretul complet de executie, de felul planelor, de ce efort va trebui sa dispuna pentru a intretine un astfel de acoperis. Si, sigur, sa constientizeze faptul ca, intrucat nu exista un istoric va trebui sa fie deschisi tot timpul sa caute alternative atunci cind ceva nu merge asa cum a fost gandit initial. Sau, sa ceara garantie si intretinere de la o firma specializata", completeaza acesta.

Cat costa acoperisul verde

Preturile difera in general, in functie de sistemul ales, de suprafata, de volum de munca si alti factori. Aceiasi factori vor influenta si durata proiectului, explica Gabriel Raicu. Pretul final, insa, ar trebui sa fie in jurul sumei de 50 de euro pe metru patrat.

#acoperis verde, #acoperis iarba, #arhitectura casa exterior , #Arhitectura