Arhitectura viitorului. Cele mai nonconformiste cladiri din lume - FOTO

Duminica, 24 Martie 2013, ora 14:07
6485 citiri
Arhitectura viitorului. Cele mai nonconformiste cladiri din lume - FOTO
Sediul Dalian, locul in care a avut loc conferinta de premiere a arhitectilor

De la casele cu "solzi" si cladirile fara muchii, pana la bibliotecile unde nu exista mese de studiu si se citeste direct pe podea, toate demonstreaza un singur lucru: arhitectura viitorului, cea intalnita doar in peliculele science fiction, este mult mai aproape.

Tendintele in design s-au adaptat, s-au dezvoltat, iar in prezent cei mai de succes arhitecti sunt cei care stiu sa introduca in designul cladirilor pe care il proiecteaza un strop din personalitatea proprie.

La un concurs online organizat recent, premiantii au dovedit inca o data ca SF-ul a ajuns in prezent. Au fost apreciate cladirile rotunde, cu muchii care sfideaza gravitatia sau cele institutionale al carui scop a fost regandit si reinventat.

Concursul a avut 52 de categorii in total, care au variat de la cea mai buna cladire office, pana la design interior si a luat in calcul toate proiectele inscrise din perioada 2008 - 2012. Candidatii puteau castiga doar in doua moduri: fie prin Jury Award, distinctie acordata de 200 de arhitecti, lideri culturali si reprezentanti ai firmelor care angajeaza arhitecti, fie prin Popular Award, premiu oferit de publicul din 100 de tari, precizeaza Business Insider.

Proiectul Iceberg Dwellings, al casei de arhitectura JDS. In al doilea oras ca marime din Danemarca, Aarhus, se construieste acest cartier, aproape de port. Are la baza vechile fabrici si depozite.

Aeroportul Carrasco din capitala Uruguayului, Montevideo, conceput de arhitectul din New York, Rafael Vinoly.

Complex de apartamente din nord-estul Italiei, un concept realizat de Plasma Studio. Balcoanele cu linii neregulate reflecta topografia locului.

Magazinul Louis Vuitton Yayoi Kusama's Pop Up, din Londra, realizat de Marc Fornes.

Pavilionul Porsche din orasul german Wolfsburg, un proiect realizat de Henn Architekten.

Muzeul Soumaya, un muzeu privat din capitala Mexicului, proiect realizat de FR-EE Fernando Romero Enterprise. Cladirea apartine fundatiei lui Carlos Slim Helu, unul dintre cei mai bogati miliardari ai lumii si gazduieste de la obiecte religioase, pana la colectii numismatice. Accesul este gratuit.

Un pasaj turistic, amenajat de Reiulf Ramstad Architects, construit in zona de vest a Norvegiei. Drumul trece prin paduri dese si la inaltimi ametitoare.

Banca Sugamo Shinkin, din capitala nipona Tokyo, un proiect conceput de Emmanuelle Moureaux.

Teatrul Wuxi, din vestul orasului Shanghai, proiect al casei de arhitectura PES-Arhitects. De sus, cele opt platforma ondulate imita zborul unui stol de rate si sunt luminate, in timpul noptii, de mii de led-uri. In interiorul salii, peretii sunt acopereti cu sute de piese din bambus, pentru o acustica imbunatatita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arhitectura inedita, #arhitectura casa exterior, #arhitectura birou, #castigator arhitect, #cele mai , #Arhitectura