Cinci idei de renovare la care mai bine renunti

Vineri, 21 Septembrie 2007, ora 15:42
2684 citiri

V-ati luat o casa noua si va ganditi s-o reamenajati. Aveti grija, insa, nu toate ideile pe care altii le pun in practica sunt si bune. Money Magazine a facut o mica lista de idei de amenajare pe care mai bine le taiati de pe lista.

1. Nebunia camerelor imense

Prin anii '80, in Occident toata lumea era innebunita dupa spatii deschise. Asa ca de ce sa nu punem laolalta living-ul, bucataria etc. intr-o singura camera mare? Spatiu comun mare, toata lumea fericita.

Lucrurile, insa, nu stau chiar asa. In primul rand, dimensiunile vor face ca toste sunetele sa se auda ca intr-o pestera, plus ca la un moment dat se vor auzi televizorul, combina si conversatiile toate la un loc. Ce iese de aici? Galagie. In al doilea rand, ca sa luminezi un astfel de spatiu imens o sa ai nevoie de candelabre ca in marile hoteluri. Totodata, o camera atat de mare va fi foarte friguroasa iarna, iar vara vei fierbe in ea. Ca sa incalzesti sau sa racoresti o astfel de camera trebuie sa cheltuiesti ceva bani.

Ce trebuie facut

In loc sa aduci mai multe camere intr-una singura, mai bine faci in asa fel incat ele sa se poata uni doar cand vrei. Poti pune usi glisante, astfel incat sa deschizi si sa inchizi camerele cand vrei. Poti obtine spatiu mare, insa poti avea si intimitate.

2. Bucataria cat o sala

Principiul "daca e mare, e bun", care a produs si moda de mai sus, a contribuit si la crearea unei alte tendinte - bucatariile foarte mari.

Multi oameni cred ca au nevoie de foarte mult spatiu in bucatarie. Adevarul este, insa, ca ai ncap_ferat.jpgevoie de spatiu in asa fel incat sa poti ajunge usor si la aragaz, si la frigider, si la dulapul cu farfurii si oale, atunci cand gatesti. Daca ajungi sa-ti doresti patine cu rotile ca sa poti ajunge repede dintr-un loc intr-altul in bucatarie, inseamna ca e prea mare. Un alt motiv pentru care lumea isi amenajeaza bucatarii mari este acela ca in ultima vreme electrocasnicele au devenit din ce in ce mai mari, astfel ca bucatariile trebuie sa se adapteze.

Ce trebuie facut

O bucatarie perfecta trebuie sa dea senzatia de spatiu, insa sa ai totul la indemana in ea. Pentru acest lucru, poti sa renunti la o parte din dulapurile de sus, lucru care va da un aer mai aerisit. De asemenea, aranjarea mobilei si a electrocasnicelor se poate face in asa fel incat nici sa nu le aglomereze, dar nici sa nu trebuiasca sa alergi prin toata bucataria dupa ele.

3. Garajul care ti-a inghitit casa

Ai trei masini si n-ai unde sa le pui pe toate. In garajul vechi nu intra decat una singura, asa ca nu prea mai ai ce face cu el, insa ai grija cum iti faci noul garaj. In configuratia clasica - trei masini puse una langa alta - garajul va deveni mult prea mare si va arata disproportionat in raport cu casa.

Ce trebuie facut

In cazul in care ai multe masini si n-ai unde sa le pui, cel mai bine e sa faci in asa fel incat noul garaj sa nu ocupe foarte mult spatiu. Poti face acest lucru construind un garaj de doua masini, care sa aiba in spate loc pentru o a treia, asezat perpendicular fata de celelalte. In cazul caselor mari, situate in afara orasului, poti face doua garaje, pe cel de-al doilea construindu-l in asa fel incat sa arate ca una dintre acele casute in care gradinarii isi tin sculele. Rezolvi astfel problema garajului, iar curtea capata un aspect mai rustic.

casa2.jpg4. Verande construite unde nu trebuie

E frumos sa ai veranda la casa, mai ales daca aceasta e semideschisa si cu plasa, astfel incat sa te poti bucura de aer curat fara sa te deranjeze tantarii si alte insecte. Problema este sa o construiesti unde trebuie.

Multi construiesc in asa fel incat sa iasa din living direct pe veranda. Ce se intampla, atunci, cu living-ul? Ei bine, acesta va ramane fara lumina si va deveni imbascsit, pentru ca nu va primi aer cum trebuie. Totodata, are de suferit si privelistea pe care camera ar fi oferit-o.

Ce trebuie facut

O camera cum e living-ul are, de obicei, cea mai buna priveliste. In loc s-o obstructionezi cu o veranda, mai bine o construiesti pe cea din urma pe o laterala a casei, in dreptul unui hol sau al bucatariei.

5. Spoturi in tavan

Este adevarat ca spoturile incastrate in tavan umplu camera de lumina, dar nu cred ca ai dori asa ceva si in dormitor, de exemplu. In al doilea rand, un tavan plin de spoturi va arata ca unul dintr-o sala de conferinte sau dintr-un magazin de bijuterii.

Ce trebuie facut

Lumina nu trebuie sa vina toata din tavan. Poti pune surse de iluminat pe pereti sau chiar langa mese sau fotolii. Totodata, pentru a evita suprailuminarea, echipati-va instalatia cu potentiometre care sa regleze intensitatea luminoasa.

Bloombiz

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.