Tot mai multi romani aleg sistemele de incalzire cu raze infrarosii

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 13:52
2489 citiri
Tot mai multi romani aleg sistemele de incalzire cu raze infrarosii

Modalitatile de incalzire a spatiilor inchise, indiferent ca vorbim de apartamente de locuit sau hale de productie, sunt achizitionate luandu-se in calcul intai de toate costurile financiare raportate la randamentul termic obtinut.

Cum in ultimul timp tot mai multe persoane fizice si firme abandoneaza metodele clasice de termoficare pentru a apela la incalzire prin sistem cu raze infrarosii, am dorit sa aflam care sunt motivele care face din aceasta metoda de incalzire una atat de cautata.

Intai de toate am aflat ca achizitionarea unui astfel de sistem de incalzire cu raze infrarosii presupune costuri net inferioare unei centrale termice pe gaz. Astfel pretul unei centrale de apartament incepe de la 2.500 lei, apoi adaugam costurile pentru calorifere, tevi, detector de gaz, cos de evacuare si alte materiale, plus costul manoperei catre o firma specializata care monteaza intreg sistemul de incalzire. Nu uitam nici de numeroase avize si aprobari costisitoare, precum clasicele revizii ISCIR la fiecare doi ani.

In acelasi timp, un panou radiant de calitate poate fi cumparat incepand cu suma de 500 de lei, pretul sau putand sa creasca in functie de marimea, modelul si puterea sa, fiind nevoie de cate un astfel de dispozitiv in fiecare spatiu pe care doriti sa-l incalziti.

Calculele specialistilor arata ca un apartament cu trei camere poate fi incalzit lejer pe timpul iernii cu aproximativ 250 de lei lunar apeland la un sistem de incalzire cu raze infrarosii, contand si faptul ca locuinta este izolata termic in mod corespunzator.

S-a constatat ca panourile radiante au un randament de peste 94% (94 - 98%), cu un consum cu 30 - 50% mai mic decat orice alte sisteme moderne de termoficare deoarece acestea nu incalzesc aerul din incapere, ci corpurile, ceea ce face foarte avantajoasa apelarea la un astfel de sistem de incalzire.

Sistemul de incalzire infrarosu functioneaza pe baza de curent electric, nu e zgomotos (precum centrala pe gaz), nu produce gaze (risc nul de explozie, incendiu sau alte acccidente), nu consuma oxigen, panoul radiant fiind considerat un sistem ecologic de termoficare datorita faptului ca nu produce reziduuri poluante.

In plus, durata de viata a unui panou radiant este de peste 25 de ani iar garantia e de 10 ani, fara a necesita revizii tehnice ca alte sisteme de incalzire, acesta fiind un alt aspect care face acest sistem de incalzire sa aiba beneficii economice nu doar pe termen scurt, ci mai ales pe termen mediu si lung.

Principiul de functionare al acestui sistem de incalzire cu raze inforarosii este similar cu cel dupa care soarele incalzeste Pamantul, incalzirea corpurilor facandu-se rapid si fara pierderi de energie prin undele infrarosii, nu prin convectie.

Temperatura optima a spatiului care se doreste a fi incalzit se obtine prin degajarea de temperatura de suprafata a obiectelor incalzite si persoanelor din incapere. Cum panourile radiante cu radiatii infrarosu sunt prevazute cu termostat, temperatura se mentine constanta in toate colturile incaperii.

Daca v-ati decis sa va cumparati un panou radiant cu unde infrarosii e important sa apelati la un specialist care va ajute sa pozitionati acest sistem de incalzire intr-un mod cat mai eficient pentru a obtine randamentul maxim de care este el capabil.

Panourile de incalzire cu infrarosu pot fi amplasate atat pe tavan cat si pe perete (tavanul este preferabil in spatiile comerciale sau hale industriale inalte deoarece caldura de sus incalzeste mai bine corpurile de jos, si nu ramane sus precum se intampla cu celelalte metode de incalzire).

Aparitia pe piata a panoului radiant de incalzire cu infrarosu a generat initial numeroase temeri legate de radiatiile pe care acesta le emite, insa cercetarile facute asupra lui au dovedit ca, in comparatie cu microundele si undele ultraviolete care sunt nocive, radiatiile infrarosii, care functioneaza similar cu razele solare si au acelasi efect ca soarele asupra noastra, prezinta numeroase beneficii pentru fizicul si psihicul nostru, imbunatatind starea generala de sanatate.

In plus, medicii au observat ca aceste radiatii infrarosii amelioreaza simptomele bolilor reumatice, astmatice, inflamatorii, relaxeaza si calmeaza muschii incordati, restabilesc functiile sistemului endocrin si limfatic, intaresc sistemul imunitar, tonifica circulatia sangvina periferica, ofera pielii un aspect mai placut si un tonus psihic crescut, lista avantajelor pe care le confera incalzirea infrarosie pentru sanatate fiind mult mai lunga.

Ca o concluzie, sistemul de incalzire cu raze inforarosii este unul cu numeroase avantaje care justifica achizitia sa atat din punct de vedere al pretului cat si al randamentului termic obtinut.

#panouri radiante, #panouri radiante infrarosu , #Case vile