Design romanesc, la concurenta cu designul birourilor Google

Sambata, 13 Iulie 2013, ora 00:00
4713 citiri
Design romanesc, la concurenta cu designul birourilor Google

O companie romaneasca de design a intrat in competitia finala alaturi de designerii birourilor Google din Tel Aviv, la International Design and Architecture Awards.

Iata ca si Romania are designeri cel putin la fel de valorosi precum cei contractati de Google, de la care poti invata fiecare secret al acestei arte.

Business24 a stat de vorba cu managerul studioului de design, care iti da cateva idei pentru urmatoarele amenajari interioare, dar si sfaturi de care trebuie sa tii cont, cand iti faci planuri pentru casa ta "de vis".

"Pe langa talentul creativ, care defineste un designer valoros, trebuie sa se adauge in permanenta o buna cunoastere si informare a noilor solutii tehnologice care definesc prezentul", te sfatuieste Loredana Preda, General Manager Studio Insign, daca esti in cautarea unui designer.

Cat despre trendurile in design interior, "exista o tendinta de a amenaja locuintele in stil eclectic, incurajata si de producatori care creeaza foarte multe produse de acest tip", explica aceasta.

De asemenea, in ceea ce priveste pretul pentru amenajarea unei astfel de case, "bugetele variaza de la cateva zeci de mii de euro la sute de mii de euro", sustine managerul.

Sudio Insign este primul studio de design interior din Romania membru al Asociatiei Britanice internationale "International Design Society". Cum ati obtinut aceasta pozitie atat de importanta pentru Romania?

Intr-adevar, Studio Insign este membru activ al asociatiei "International Design Society" din 2012, alaturi de studiouri de design renumite din Asia, Europa si Statele Unite.

Portofoliul nostru de lucrari a fost atent verificat si, o data cu acceptarea noastra ca finalisti ai competitiei International Design and Architecture Awards 2012, organizata in colaborare cu International Design Society si cu revista britanica Design et Al, am fost acceptati ca membri ai societatii de design.

Faptul ca am fost acceptati in cadrul acestei prestigioase societati de design inseamna o recunoastere a muncii, a valorii, a talentului si a experientei noastre.

Ce presupune apartenenta la "International Design Society"?

A face parte dintre membrii acestei asociatii nu este usor, insa recunoastem ca si beneficiile sunt pe masura: avem acces la informatii din lumea internationala a designului interior, beneficiem de promovare in afara Romaniei, mai precis in Marea Britanie, dar si in alte state care fac parte din International Design Society, luam parte la numeroase intalniri cu designeri si arhitecti din intreaga lume etc. Pe scurt, ne perfectionam in mod continuu si la nivel profesionist.

Ce alti designeri renumiti fac parte, alaturi de dumneavoastra, in aceasta asociatie? Poate ne puteti spune cateva nume si proiecte cunoscute de lux.

Diferenta dintre acesta asociatie si altele din domeniu este ca reuneste exclusiv studiouri de design, concentrandu-se mai mult pe proiecte si nu pe designeri in sine. Alaturi de Studio Insign mai fac parte numeroase birouri de design din intreaga lume.

Cei care compun aceasta asociatie sunt membri atent selectati, cu o vasta experienta si portofolii de exceptie: lucrari si proiecte de lux, amenajari rezidentiale, de yachturi si de avioane private.

Dintre cei care ne-au atras atentia, ii putem enumera pe Cochrane Design, Alexander James Interiors si Camenzind Evolution.

Ne puteti spune mai multe despre International Design and Architecture Awards? Ce aduce Romania in aceasta competitie de design si arhitectura?

International Design and Architecture Awards este o competitie organizata anual, fiind in prezent la a patra editie, devenind pe zi ce trece mai acerba, avand in vedere diversitatea concurentilor din intreaga lume.

Studio Insign a fost selectat pentru a doua oara consecutiv cu doua proiecte noi, la categoria Hotel and Property (amenajari de hoteluri si de birouri) si la Design and Architecture (amenajari de locuinte).

Bineinteles, au fost o serie de criterii pe care a trebuit sa le indeplinim, insa suntem bucurosi sa va anuntam ca am fost selectati ca finalisti cu amenajarea sediului "Urgent Curier" si cu proiectul "Apartament cu Farmec Eclectic", un proiect realizat pentru un apartament de lux din Mamaia.

Printre proiectele finaliste la categoria Hotel and Property se numara birourile celor de la Google din Tel Aviv, dar si alte amenajari interioare de top. Este o mandrie pentru noi ca ne aflam in lista de finalisti si speram ca voturile voastre, ale celor care ne sustin, sa ne ajute sa castigam unul dintre primele locuri.

Cum sunt primite proiectele romanesti de design in Marea Britanie? Exista ceva specific noua admirat acolo?

Atat in Marea Britanie, cat si in orice alt stat, in ceea ce priveste designul interior, se apreciaza originalitatea, bunul gust si profesionalismul.

Care este miza acestei competitii?

Nu exista un premiu in bani, din contra, premiul cel mare este un titlu onorific. In schimb, se castiga experienta, recunoastere internationala si, nu in ultimul rand, este o oportunitate pentru noi de a ne perfectiona, astfel incat sa oferim clientilor nostri servicii si produse de cea mai inalta calitate.

Premierea se va face intr-un cadru festiv, de amploare, in Londra, in luna septembrie, ocazie cu care vom face parte dintre invitati, fiind astfel si o oportunitate de networking si de a intra in contact cu designeri faimosi din intreaga lume.

Ce ne puteti spune de tendintele in design si arhitectura, in 2013?

Exista o tendinta de a amenaja locuintele in stil eclectic, tendinta incurajata si de producatori care creaza foarte multe produse de acest tip.

Exista insa o revolutie in ceea ce priveste materialele, sistemele si solutiile in amenajari interioare, care definesc progresul ce se regaseste in toate domeniile.

Astfel, pe langa talentul creativ, care defineste un designer valoros, trebuie sa se adauge in permanenta o buna cunoastere si informare a noilor solutii tehnologice care definesc prezentul.

In prezent, Studio Insign lucreaza si are cereri pe foarte multe stiluri, de la cel clasic, vintage, industrial pana la cel minimalist.

Pana la urma, toate stilurile sunt actuale, daca sunt puse in scena corespunzator si daca il definesc pe beneficiar.

Cat trebuie sa investim intr-o casa si ce trebuie sa facem pentru ea, pentru a o transforma intr-o casa "de vis"?

Din punct de vedere financiar, este clar ca fiecare persoana are un anumit buget dupa care se ghideaza, insa, pentru ca o casa sa arate impecabil si pentru a fi confortabila, este indicat sa apelati la ajutorul specialistilor in design, cum sunt cei de la Studio Insign, dar nu numai.

Sunt case care pot fi amenajate cu bugete mici, dar pot sa arate foarte bine cu ajutorul unor solutii creative, ingenioase si de cele mai multe ori de bricolaj, insa casele luxoase au nevoie de experienta unui specialist in design interior, iar bugetele variaza de la cateva zeci de mii de euro la sute de mii de euro.

#design interior, #designeri birouri Google, #Studio Insign competitie internationala, #cum alegi designer interior , #Designer interior