Un altfel de design interior: Alegoria pasiunilor tale prinde viata

Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 00:00
5290 citiri
Un altfel de design interior: Alegoria pasiunilor tale prinde viata

Mobilierul cu design textil, mestesugit intr-un spirit ludic, iti poate transforma casa in acel "acasa" unde te simti in largul tau, in stilul tau. Culoarea si zambetul sunt elementele de baza la un astfel de design interior, la care se adauga ingrediente doar de tine alese.

Singurul atelier care imbina mobilierul cu designul textil din Romania a atras atentia in multe colturi ale lumii, dar este la dispozitia ta pentru orice plan ai avea de redecorare si reciclare a pieselor de mobilier cu valoare spirituala.

Irina Neacsu, arhitect designer de interior, iti spune mai multe despre povestea afacerii care a inceput fara a avea macar un plan de business, dar si despre ceea ce ar putea sa faca din casa ta, daca iti doresti asta.

Spuneti-ne mai multe despre conceptul pe care il prezentati: de unde a pornit ideea? Ce fel de mobilier si decoratiuni realizati?

Conceptul thecraftLAB, brandul nostru nascut in bratele biroului de design interior arh. Irina Neacsu, se refera in primul rand la iesirea din clisee spre o exprimare personala. Intreg proiectul mobilierului unicat pe care il realizam a pornit dintr-o pasiune, aceea a restaurarii.

Dupa ce ma specializasem in restaurare de arhitectura, pe bancile Universitatii de arhitectura si urbanism Ion Mincu, masterul arte frumoase a insemnat o apropiere de propriile mele pasiuni, si o imbinare de alegeri.

Am inceput sa restaurez si sa stilizez mobilier vechi, piese adunate literalmente din gunoaie, scaune cu poveste abandonate, care merita sansa la o viata frumoasa, contemporana. Atelierul a functionat pe strada Covaci in Centrul Vechi al Bucurestiului, ca un loc de hobby, impartit cu o prietena ce impartasea aceeasi pasiune pentru mestesuguri.

Din mers, atentia mea s-a indreptat spre tapiterie, care a devenit o exprimare in trei dimensiuni a ilustratiilor pentru carti de copii, domeniu in care am colaborari de cativa ani buni. thecraftLAB s-a nascut asadar din suflet.

Nu a existat un plan de afaceri, a pornit ca un mod de exprimare, pe care in foarte scurt timp publicul l-a remarcat. Primele scaune au plecat in California, a doua colectie in New York, si de atunci povestea s-a lansat oficial.

Astazi, thecraftLAB inseamna mobilier personalizat, unicat, realizat manual: piese din lemn masiv pictate si mobilier tapitat brodat, cusut si decorat. Avem colectii periodice, si in paralel lucram mult la cerintele clientilor, pentru care compunem povesti si alegorii ale pasiunilor si vietilor lor.

Colectiile sunt completate de pictura si obiecte decorative bazate in special pe pictura si design textil: perne decorative, perdele, jucarii, textile pentru copii, ceasuri, cuiere, mobilier pictat.

Biroul nostru, unde activeaza o echipa tanara si creativa, se ocupa de amenajari complete de interior. Si in aceste proiecte mizam pe elementele particulare ale clientilor, si incercam sa scoatem la lumina caracterul de unicat al spatiului.

Sunteti singura companie din Romania care produce astfel de piese de mobilier si decoratiuni?

Mai exista ateliere care se ocupa de design textil pentru obiecte decorative, noi in schimb am fost primii care am imbinat acest mestesug cu mobilierul.

Lucrati doar cu materialul clientului?

Nu. Lucram, dupa caz, cu "pacientul" clientului, piese mai vechi pe care le restauram si le readucem la viata stilizate, personalizate.

Avem in schimb si o paleta bogata de furnizori pe modelele carora putem crea colectii de design. Principalul nostru colaborator in acest sens este European Heritage, in a carui magazin, este de gasit marea parte a produselor noastre.

Exista vreo tendinta la nivel international pentru acest tip de mobilier?

Din cele vazute la targurile internationale de specific, nu pot spune ca este o tendinta neaparat catre designul textil, insa in mod cert exista o tendinta puternica spre reciclare, restaurare si intoarcere la folclor, traditii si mestesuguri.

Am intalnit un atelier similar noua in Franta, care lucreaza in acelasi mod, pese unicat, destinate unei nise de public. La nivel comercial insa, exista ateliere care preiau materiale si piese vechi, inclusiv covoare si tesaturi, pe care le reinterpreteaza intr-un stil asa numit ethno-chic.

Aceste obiecte au nevoie de un context, atat cromatic cat si stilistic. Pentru ce tip de interior recomandati aceste obiecte?

Pentru absolut orice interior. De aceea lucram impreuna cu clientii, sau cu echipe de arhitecti si designeri, care ne furnizeaza informatii referitoare la proiectul general, la stilul spatiului interior, iar noi adaptam conceptul thecraftLAB in textile de diferite texturi, plecand de la materiale naturale pana la piese opulente.

Care sunt cele mai populare modele intre clientii dumneavoastra?

Probabil ca cel mai popular model ramane Rio Dancer, fotoliul din plus negru cu solzi colorati pe spate, care este o alegorie a carnavalului. Modelul a fost implementat pe un fotoliu romantic, stil francez, din care mai avem doar doua bucati.

Ulterior l-am adaptat si pentru scaune de dining si fotolii in linii drepte (ultimul poate fi vazut si cumparat la European Heritage). Modelul este vesel, cu culori curajoase, in pigmenti puternici, si anima orice spatiu. Acesta a fost apreciat in mod special de Statele Unite, Emiratele Arabe si Franta.

Daca ati avea libertatea de a realiza intregul design interior al casei unui om de afaceri, cum ar arata aceasta casa, la final?

O intrebare foarte dificila. In mod sigur va arata ca "acasa", asta pentru ca, indiferent de client, punem mare pret pe cunoasterea omului ce ne comanda un proiect, vrem sa aflam ce ii place, ce il face fericit, ce ii provoaca zambetul, si ce ar insemna relaxarea de acasa pentru el, dincolo de moda sau de gusturile noastre particulare, ca designeri. Eu mizez mult pe unicitate.

Avem o paleta enorma de colaboratori si furnizori, nu mai avem probleme de acest sens, iar, si mai mult, daca clientul si bugetul accepta, putem comanda si la furnizori in afara tarii. Insa brandurile in sine nu sunt o reteta a succesului, ci modul in care ele se completeaza intr-un spatiu.

Nu am retete fixe, si nici un proiect nu este ca celalalt, in contextul in care fiecare client doreste sa simta si in acelasi timp sa transmita ceva anume prin spatiul sau de locuit. Orice casa care ne iese din maini va fi confortabila, ergonomica, estetica si ludica, intr-un mod diferit pentru fiecare client.

Aspectul ludic este ingredientul cheie in biroul nostru, pentru ca sustinem ca "acasa" trebuie sa insemne spatiul in care ne regasim, in care ne adunam gandurile, in care renuntam la barierele sociale si in care nu se sfiim sa ne jucam.

#The Craft Lab mobilier, #design interior mobilier tectil, #design interior ludic, #Irina Neacsu design , #Designer interior