12 euro costa metrul patrat de curte englezeasca

Vineri, 20 Iulie 2007, ora 09:44
1834 citiri

Cererea pentru amenajarea curtilor prin plantarea gazonului a crescut in acest an. Cei care vor sa realizeze o astfel de operatiune in aceasta perioada nu pot opta pentru insamintarea gazonului. In perioada calda, semintele de iarba sunt distruse fie de soare, fie de apa.

"Vara, cand temperaturile se apropie si chiar depasesc 30 de grade Celsius, nu se mai pot insamanta semintele de gazon. In momentul cand samanta germineaza, cateva ore fara apa inseamna uscarea ei. La fel, udarea in exces duce la aparitia ciupercilor si a mucegaiului, elemente care la fel distrug samanta", ne-a spus Alin Sevastru, directorul executiv al firmei Codalb.

Singura modalitate prin care proprietarul se mai poate bucura de atingerea gazonului in propria curte in aceasta perioada este apelarea la solutia gazonului gata crescut, rulouri. Terenul destinat infiintarii unei peluze cu gazon va trebui sa aiba in componenta pamant cu cantitate mare de humus. Denumirea populara a acestui tip de sol, indicat pentru gazon, este pamantul negru. Prima operatiune pentru plantarea gazonului rulouri este saparea terenului.

Dupa sapare, solul va fi maruntit, fie cu grebla, fie cu mijloace mecanice, cum ar fi freza speciala de maruntit pamintul. "Dupa ce pamantul a fost maruntit, solul este nivelat, dupa care se tavalugeste cu un tavalug special care nu cantareste mai mult de 200 de kilograme", ne-a spus Laurentiu Petrescu, director executiv la firma Garden Services. Peste solul respectiv, sapat, maruntit, nivelat si tavalugit se arunca cu lopata un strat subtire de nisip. Dupa asta se monteaza rulourile de gazon unele langa altele.

Pretul acestor rulouri de iarba si pamant costa intre 5,5 si 8 euro metrul patrat. Tariful include toate operatiunile, inclusiv pregatirea terenului si manopera de montaj, dar fara TVA. "Pretul unei lucrari de gazonare cu rulouri de gazon poate ajunge, in functie de complexitatea lucrarii, adica daca exista teren fertil sau trebuie adus, de tipul gazonului din rulouri, de rectangularitatea suprafetei de gazonat, de inclinare si altele, si la 12 euro metrul patrat la care se adauga TVA", ne-a spus Gabriel Hanganu, administratorul firmei BlueGrass Team SRL. Dupa ce a fost montat gazonul gata cumparat, trebuie udat in exces timp de o saptamana. "Covorul de iarba se uda in asa masura incat atunci cand apesi cu piciorul sa se afunde in pamant cu totul", a precizat Laurentiu Petrescu. Inca o saptamana trebuie udat normal fara a fi calcat.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=12445&art=32571&cHash=70f4240762>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>