Cum recunosti o sampanie vintage

Sambata, 25 Iulie 2015, ora 00:00
4122 citiri
Cum recunosti o sampanie vintage
Foto: Pixabay /Facebook

Colectia ta de vinuri se diminueaza treptat? Poate este cazul sa o imbogatesti cu cateva sticle de sampanie fina.

Insa alegerea unei sampanii vechi care sa isi pastreze caracteristicile de "ambrozie" nu este cel mai usor lucru, atata timp cat o privesti ca pe o investitie in rafinament.

In lumea degustatorilor, Edwin Dublin, de la casa de vinuri londoneza Berry Bros & Rudd, este un nume celebru. Iar sfaturile sale in privinta alegerii sampaniei vintage, prezentate in revista Lux Worldwide, s-ar putea sa iti fie de ajutor.

Timp de maturare

Intrata in patrimoniul mondial UNESCO, parfumata sampanie din regiunea Champagne se dovedeste o bautura cu dichis atat in ceea ce priveste alegerea ei, cat si in privinta fabricarii.

Una din caracteristicile sampaniei vintage este ca foloseste doar struguri atent selectionati din productia aceluiasi an. Un alt secret il reprezinta vechimea necesara pentru maturarea bauturii.

Timpul minim pentru crearea unui buchet distinct al sampaniei este de 3 ani. "Sunt si producatori care incearca sa vanda sampanie vintage fara a respecta aceasta cerinta minima. Nici macar nu au dreptul de a pune denumirea de sampanie vintage pe sticla", explica Edwin Dublin.

Pretul, un indiciu bun

Pentru un cunoscator falsurile sunt usor de recunoscut in momentul degustarii. Pentru un novice, "busola" cea mai la indemana ramane pretul.

O bautura care foloseste doar struguri atent selectionati si este pastrata in conditii speciale timp de cativa ani inainte de a fi pusa in vanzare depaseste pretul unor licori obisnuite.

"In portofoliul oricarui producator, denumirea vintage inseamna automat o concentratie mai mare de arome profunde.

Calitatea superioara creste de asemenea pretul, dar, fata de marcile de prestigiu, acestea se pot dovedi o investitie buna, uneori avand o valoare de achizitie mai mica si cu 75%", mai spune Dublin.

Selectie dupa marca

O surpriza atat pentru tine, cat si pentru oaspetii tai o reprezinta marcile care garanteaza un raport bun calitate/pret.

Printre marcile recunoscute, dar nu exclusiviste, vei gasi sampania Pol Roger, Bollinger sau Krug, dar o alegere la fel de buna o reprezinta si producatori de rang mai mic, cum ar fi Billecart-Salmon sau Salon.

Cunoscute doar de un grup restrans de experti in comertul cu vin sunt si sampaniile produse de Gosset, Roederer si Charles Heidseick.

La fel de cautate de degustatorii rafinati sunt marcile Selosse, Vilmart si Pierre Peters.

Decenii de asteptare

Practic, investitia in sampanie se poate dovedi o experienta pe care sa o savurezi pe termen lung. O sticla de sampanie incepe sa piarda din aciditatea lichidului dupa trei-patru decenii, dar dobandeste in schimb alte arome mai profunde.

O buna experienta este sa cumperi mai multe sampanii din aceeasi marca, din acelasi an, si sa le desfaci la anumite intervale de timp (4-5 ani) pentru a sesiza modificarea subtila a aromelor din spumoasa bautura.

Odata ce ai descoperit o sampanie care se "asorteaza" bugetului de care dispui si gustului tau in preferinte de bauturi nu ezita sa iti faci o provizie consistenta in vinoteca. De ce? Pentru ca, la fel ca si femeile elegante, sampania are darul de a imbatrani frumos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sampanie vintage, #colectie personala vinuri, #marci sampanie, #secrete alegere sampanie , #Lux