Un chinez si-a facut casa 'la munte' pe acoperisul unui bloc din Beijing

Marti, 13 August 2013, ora 14:20
7082 citiri
Un chinez si-a facut casa 'la munte' pe acoperisul unui bloc din Beijing

Un medic chinez si-a petrecut sase ani construindu-si propriul varf de munte si o vila de lux deasupra unui bloc de locuinte de 26 de etaje din Beijing, care a castigat titlul neoficial de "cea mai scandaloasa structura ilegala". Acum, autoritatile i-au dat 15 zile pentru a-l demola.

Complexul abrupt de camere, stanci, copaci si tufisuri care se profileaza deasupra blocului arata ca o vila construita pe o stanca la malul marii si a devenit cel mai recent simbol al dispretului celor bogati fata de lege, precum si al practicii constructiilor ilegale, din ce in ce mai raspandita in China, scrie marti Associated Press.

Vecinii furiosi sustin ca se plang de ani de zile ca vila neautorizata, de 75 de metri patrati, ameninta integritatea structurala a cladirii si a sistemului sau de conducte, insa autoritatile locale nu au facut nimic. In plus, in "varful de munte" de pe bloc se organizeaza petreceri zgomotoase, in toiul noptii.

"Renoveaza de ani de zile. De obicei o fac noaptea", a afirmat un locatar de la etajul 25 al blocului, adaugand ca orice tentativa de a discuta cu proprietarul s-a lovit de indiferenta acestuia.

Complex de 25 de vile, construit pe acoperisul unui centru comercial

Un oficial municipal al districtului Haidian, Dai Jun, a afirmat marti ca autoritatile vor demola structura in 15 zile, daca proprietarul nu o face singur sau nu prezinta dovezi ca aceasta a fost construita legal.

Proprietarul a fost identificat drept seful unei clinici de medicina traditionala chinezeasca si un fost membru al consiliului consultativ al districtului, care locuieste la etajul 26 al blocului. Contactat de cotidianul Beijing Times, acesta a afirmat ca se va supune ordinului de demolare, insa sustine ca structura nu este o vila, ci "doar o gradina ornamentala".

Autoritatile au luat masuri doar dupa ce fotografii cu vila au ocupat luni prima pagina in ziarele chinezesti, sub titlul "cea mai scandaloasa structura ilegala din Beijing".

Constructia extravaganta este, insa, departe de a fi unica in China. Un dezvoltator imobiliar din orasul Hengyang (centru) a fost luat in vizor de autoritati dupa ce a construit un complex ilegal de 25 de vile deasupra unui centru comercial. Ulterior, a reusit sa obtina permisiunea de a pastra vilele intacte, atat timp cat nu sunt vandute altora.

#munte bloc Beijing, #constructii ilegale China, #vile acoperis bloc , #Lux