Casa 100% naturala la care viseaza si cei din Hawaii, la indemana ta

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 00:00
20454 citiri
Casa 100% naturala la care viseaza si cei din Hawaii, la indemana ta

Casa din lemn, modulara, ar putea fi o solutie pentru casa ta de vacanta. Ai nevoie doar de un teren si ceva imaginatie.

Business24 iti recomanda un proiect de casa din lemn de pin, o casa modulara care poate fi de 48 de metri patrati utili, daca vrei, si poate ajunge pana la doua-trei nivele. Nu-ti face griji in ceea ce priveste incalzirea, pardoseala este izolata prin celuloza si restul izolarii termice sa face prin panouri din fibre de lemn.

In plus, datorita peretelui frontal integral vitrat si a celor patru ferestre montate pe acoperis, vei avea parte de lumina naturala pe tot parcursul zilei.

Proiectul a atras cereri din toate colturile lumii, din SUA pana in Australia, in insulele Vanuatu, in republica Palau, in Hawaii, St. Augustin, Japonia, Korea, Peru sau Chile.

Casa modulara din lemn este disponibila si in Romania, desi a fost gandita pentru export, initial.

"In ce priveste piata romaneasca, aici cererile sunt mult mai mici, casele Soleta sunt locuinte pentru o piata premium si chiar daca raportul calitate-pret este incredibil de bun, sunt percepute a fi destul de scumpe.

Acest lucru era de asteptat, (...), de 15 ani urmaresc cu amaraciune tendinta noastra spre compromis, care poate fi partial explicata de situatia economica, dar numai partial", spune Catalin Butmalai, coordonatorul proiectului Soleta, dezvoltat in cadrul Fundatiei pentru Inventica si Tehnologii Sustenabile - Justin Capra (FITS), o organizatie romaneasca care promoveaza inventica aplicata in randul tinerilor.

Cum s-a nascut ideea de a crea o casa naturala precum Soleta?

Eu sunt coordonatorul proiectului Soleta, ma numesc Catalin Butmalai, experienta mea se intinde de-a lungul a 15 ani in care am proiectat si construit case din lemn realizate din lemn lamelar incleiat, cu arhitectura post&beam si chalet.

Sunt un adept caselor din lemn, al ecologiei si economiei de energie. Prin proiectul Soleta am dorit in primul rand definirea unei arhitecturi inovatoare, cu succes de piata, dar cat mai economica si prietenoasa cu natura. In concluzie, iubim constructiile din lemn, pentru noi lemnul inseamna mai mult decat un material de constructii.

Toate casele din familia Soleta au un farmec aparte, detaliile si proportiile au fost atent studiate astfel incat in imaginea finala a fiecarei case Soleta lemnul devine un accesoriu decorativ si nu doar un banal element al constructiei.

Cea mai importanta trasatura a caselor Soleta este ingeniosul sistem modular: Chiar daca la cumparare optezi pentru o casa mai mica aceasta poate fi extinsa ca suprafata sau functionalitate ulterior cumpararii prin adaugarea unor module suplimentare optionale care se monteaza asemenea sistemului plug&play, adica nu sunt necesare modificari ale structurii casei sau demolari, pur si simplu se interconecteaza.

Astfel se poate extinde casa cu alte camere de locuit, baie suplimentara, modul energetic, magazie de unelte, sera, piscina, terase, camere tehnice, etc. daca ulterior nu mai aveti nevoie de modulul cumparat, acesta poate fi revandut altcuiva, creand astfel o piata second hand de componente a casei.

Soleta este rezultatul primului program de locuinte speciale pe care le dezvoltam in cadrul FITS, respectiv poate fi definita ca o locuinta modulara premium autosustenabila. Mai avem in lucru inca doua directii de cercetare, o locuinta realizata din pamant si o locuinta expandabila, ambele proiecte vor fi lansate in cursul anului viitor.

Chiar daca casele Soleta zeroEnergy au fost prezentate publicului abia acum 4 luni, mediatizarea deosebita de care se bucura acum in intreaga lume a condus la primirea unui numar foarte mare de mesaje din partea celor ce admira proiectul nostru.

Cei mai multi dintre acestia sunt interesati de solutiile noastre pentru obtinerea independentei energetice dar si de costurile de exploatare implicate. De asemenea sunt foarte interesati de sistemul constructiv modular Soleta, care permite atat extinderea suprafetelor casei dar si a functionalitatilor acesteia prin adaugarea ulterioara de module suplimentare. Insa toti cei ce ne cauta sunt in primul rand incantati de arhitectura caselor noastre.

A fost conceputa ca o casa de vacanta, o anexa la casa sau poate fi si casa principala de locuit? Chiar si in Bucuresti?

Familia de case Soleta cuprinde mai multe modele, cu suprafete si functionalitati diferite, cele mai mari modele, deja proiectate, depasesc 1000 de mp suprafete locubile si au pana la 3 nivele supraterane. Chiar daca Soleta One , mezina gamei expusa la Baneasa, este o casa mica ce iti sugereaza mai degraba o locuinta de vacanta, noi am gandit casele Soleta ca solutii premium pentru locuinte permanente.

Daca un client v-ar solicita o casa complet pusa la punct, in varianta cea mai luxoasa posibila - si v-ar da mana libera-, cum ar arata casa pe care ati crea-o?

Probabil cam asa:

Ce fel de fundatie poate avea o astfel de casa?

Modelele mici se pot aseza fara probleme pe fundatii speciale realizate din butuci tratati din lemn, dar deasemenea sunt recomandate si fundatiile izolate din beton (stalpi din beton, asemeni butucilor). Aceste doua solutii, diminueaza semnificativ costurile fundatiilor. Pentru casele mari propunem o combinatie de fundatii clasice cu elemente izolate.

Cat ar costa o astfel de casa perfect utilata si dotata cu sistemele necesare pentru a-si produce singura energia?

Este imposibil de raspuns la aceasta intrebare, sistemele care transforma casa intr-o locuinta independenta energetic se aleg si dimensioneaza personalizat in functie de mai multi factori, cei mai importanti dintre acestia fiind potentialul energetic al zonei de amplasare a casei(daca este o zona insorita, cu vanturi, sau poate exista un curs de apa in apropiere care ar putea fi pus la treaba printr-o microhidrocentrala) si cat de "energofag" este viitorul proprietar. Astfel pretul uni instalatii zeroEnergy poate varia cu mii poate chiar zeci de mii de euro!

Am inteles ca este rezistenta la cutremur. Ce o face atat de rezistenta la cutremur? Ce le-ati spune celor care ar putea fi sceptici in aceasta privinta?

In general constructiile din lemn sunt rezistente la seisme datorita elasticitatii lemnului si a greutatii reduse a constructiilor - masa inetriala mica. Totusi, nu putem generaliza, solutiile constructive si temeinicia montajului casei sunt factori foarte importanti!

Pentru Soleta, unde am adoptat un sistem constructiv aliniat tehnologiei cunoscuta sub numele de "post&beam", structura caselor ramane partial vizibila si este realizata din elemente triplate din lemn lamelar, cu rol multifunctional: structural, estetic, si tehnic- prin interiorul acestora trec toate traseele instalatiilor caelor. Toate nodurile sunt rigidizate prin insertii metalice care pastreaza elasticitatea structurii in ansamblul sau.

Exista "contraindicatii" cu privire la amplasarea unei astfel de case?

Nu, poate fi amplasata oriunde pe glob, este important sa fie protejata insa de factorii daunatori specifici fiecarei zone! Zilele trecute am fost solicitati sa studiem posibilitatea realizarii unei fabrici in Republica GABON, plecand de la premiza ca lemnul exotic local, foarte rezistent de altfel, ar aduce o nota exclusiva caselor Soleta!

Asigurati asamblarea si transportul? Chiar daca aceasta casa ar trebui montata undeva mai departe de Bucuresti?

Inca de la inceput, Soleta a fost gandita pentru export, suntem insa surprinsi de dimensiunea valului de "simpatie si dorinta" pe care il genereaza proiectul nostru in lume.

Am primit cereri din toate colturile lumii, cele mai neobisnuite venind din insulele Vanuatu, din republica Palau, din Hawaii, St. Augustin, Japonia, Korea, Peru, Chile etc.

Soleta poate fi exportata ambalata in containere maritime, oriunde in lume. In prezent noi cautam parteneri care sa ne sprijine in vanzarea caselor noastre inafara Romaniei si chiar pentru producerea ei in SUA si Australia, zone din care am primit peste 2000 de cereri in total.

Adevarul este ca suntem mult prea mici pentru a reusi sa ne descurcam singuri, capacitatea noastra de productie nu depaseste o zecime din numarul total al cererilor!

In ce priveste piata romaneasca, aici cererile sunt mult mai mici, casele Soleta sunt locuinte pentru o piata premium si chiar daca raportul calitate-pret este incredibil de bun, sunt percepute a fi destul de scumpe. Acest lucru era de asteptat, asa cum spuneam mai sus, de 15 ani urmaresc cu amaraciune tendinta noastra spre compromis, care poate fi partial explicata de situatia economica, dar numai partial.

Ce include si ce nu include garantia de 10 ani pe care o oferiti?

Cei 10 ani de garantie implica toate componentele casei, cu conditia respectarii unor masuri minime de intretinere regulata. Totusi, trebuie precizat ca durata de viata estimata este mult mai lunga, o casa Soleta poate fi lasata mostenire cu mandrie!

Revenind la Soleta zeroEnergy One, mezina familiei. Cat costa si ce dotari are?

Casa Soleta One costa 28.200 euro + TVA pentru piata din Romania. In acest pret sunt incluse toate finisajele interioare si exterioare necesare, casele sunt dotate cu instalatiile electrice, sanitare si termice standard, obiectele sanitare fiind deasemenea incluse.

Nu sunt incluse dotari energetice nonconventionale (panouri fotovoltaice, generator eolian, etc.), acestea adaptandu-se, asa cum spuneam mai sus, cererilor individuale.

Casele nu se vand gata mobilate, doar mobilierul pentru bucatarie fiind cuprins in acest pret, insa fara aparate electrocasnice.

Unde este localizata casa expusa pentru romani?

Casa Soleta zeroEnergy este expusa spre vizitare publica la Bucuresti, in fata ambasadei SUA si in apropierea aeroportului international Otopeni. Este amplasata pe un teren cu suprafata de 1.500mp amenajat precum o gradina botanica de catre studenti ai Universitatii de stiinte agricole din Bucuresti, exista peste 160 de specii de plante ornamentale alese astfel incat saptamanal ambianta cromatica se schimba.

De asemenea un mic iaz cu pesti exotici si fantana arteziana completeaza atmosfera de relaxare din jurul casei. Pentru aleile de acces am folosit trunchiuri masive din lemn de fag.

Ce trebuie sa faca o persoana interesata sa isi costruiasca o astfel de casa?

Trebuie sa detina un teren construibil si sa ne contacteze prin email la contact@soleta.ro sau telefonic la numarul 0040 723 300 301. De restul problemelor ne ocupam noi!

Ce specii de lemn utilizati pentru constructia caselor Soleta? Ce alte materiale mai folositi, sunt acestea ecologice?

Structura casei este realizata din lamelee colle GL24, acoperisul este din sindrila naturala din lemn de pin, realizata manual printr-o tehnica straveche traditionala romaneasca. Atat dusumelele exterioare cat si cele interioare sunt din lemn de pin.

Pentru constructia prototipului Soleta am folosit in proportie de 95% numai materiale naturale, singura exceptie a fost spuma poliuretanica folosita la izolarea termica a acoperisului insa si aceasta este deja tehnologic inlocuita cu placi din fibre din lemn. Toate tratamentele si materialele de finisare ale lemnului sunt realizate cu substante ecologice importate din Finlanda.

Soleta este o casa naturala!

Ce tip de material izolator folositi? Si ce surse de incalzire reomandati?

Asa cum spuneam, pentru izolarea termica a prototipului am folosit panouri din spuma poliuretanica (PUR) insa in prezent acestea au fost inlocuite in proiect cu panouri din fibre din lemn. Pentru izolarea pardoselilor am utilizat celuloza.

Pentru incalzirea caselor Soleta propunem mai multe variante, de la clasica incalzire cu lemne la un sistem hibrid de incalzire cu energie geotermala si solara, cu masa termala.

Ce suprafata are Soleta One? Dar terasa sa?

Soleta zeroenergy ONE are 48 mp utili plus o supanta de 9mp iar terasa exterioara are 21mp.

Cum se orienteaza casele Soleta? De ce?

Casele Soleta sunt orientate cu fatada principala spre west astfel incat spre sud sa expunem acoperisul pe care sunt montate panouri solare.

Cateva cuvinte despre acoperis si ferestre?

Acoperisul este realizat din sindrila naturala din lemn se rasinoase, prelucrata si montata manual prin metode mestesugaresti. Am preferat aceasta solutie atat pentru aportul in sustenabilitatea casei dar si pentru charm-ul cu care completeaza arhitectura casei. Durata de viata pentru acesta solutie este de 40-50 de ani in conditiile climatice ale Romaniei.

Ferestrele casei au dubla camera de argon, coeficientul de transfer termic fiind de 0.72w/mpK.

O scurta descriere a casei Soleta One, a compartimentarii sale interioare:

Pentru o functionalitate sporita, pentru acest model am preferat spatiile deschise, necompartimenate, separatia intre diversele zone ale casei realizandu-se prin obiecte de mobilier. Intrarea se face de pe terasa exterioara printr-o usa foarte mare din sticla. Ajungem in spatiul de zi, foarte luminos datorita peretelui frontal integral vitrat si a celor 4 ferestre laterale montate pe acoperis.

In partea stanga, opusa living-ului se afla bucataria cu locul de luat masa pentru patru persoane. Baia complet dotata, cu o suprafata nebanuit de mare pentru o casa atat de mica, se afla in stanga, in profunzimea casei. Accesul la baie se face printr-una dintre usile unui dulap-scara ce permite de altfel si accesul la cel de-al doilea spatiu de dormit al casei, supanta unde se afla un pat mare pentru doua persoane.

Dormitorul principal se afla la parter, in dreapta baii si poate primi un pat dublu King size, intimitatea acestuia putand fi facuta printr-o draperie. Asadar, aceasta casa cu suprafata de doar 48mp ofera gazduire pentru patru persoane adulte in perfecte conditii de confort si intimitate.

Cateva cuvinte despre amenajarea interioara a casei?

Pentru decorarea si mobilarea casei am apelat la specialisti in design interior, pana acum realizand doua variante diferite de amenajare. Intentia noastra este crearea unor seturi complete de obiecte si accesorii ce vor fi disponibile optional si care vor adapta interiorul Soleta la destinatia aleasa de catre cumparator: casa tinerei familii, atelier de creatie, casa pentru studenti, casa vanatorului, loc de joaca pentru copii, casa bunicilor, camping, etc.

Pentru amenajare am apelat atat la brand-uri binecunoscute: Clayre&EEF, Hansen, Edwin Jagger, Churchill, Swedese, Tolix, Ercol, Eames, Moustache, etc., cat si la tineri designeri romani care si-au folosit propriile creatii.. Anumite piese de mobilier au fost fabricate chiar de catre noi.

Sunt casele Soleta constructii prefabricate? care sunt termenele de livrare?

Elementele care compun casele Soleta sunt prefabricate in proportie de 100%, la santier acestea se asambleaza fara a mai fi nevoie de alte prelucrari suplimentare. Casele Soleta se pot transporta cu containere de 20 si 40 de picioare, in orice colt al lumii. Termenele actuale de livrare se situeaza intre 3 si 4 luni dar ele pot creste dat fiind numarul foarte mare de cereri la care trebuie sa raspundem.

#casa lemn, #casa modulara, #casa Soleta Energy One, #casa naturala , #Proiecte case