Capcanele eliminarii TVA la achizitia locuintelor

Vineri, 10 Martie 2017, ora 08:20
1414 citiri
Capcanele eliminarii TVA la achizitia locuintelor
Foto: Arhiva Ziare.com

TVA de zero la suta pentru achizitia de locuinte noi - aceasta masura este sustinuta de Guvernul condus de Sorin Grindeanu, insa exista cateva capcane.

Ideea a pornit de la seful PSD, Liviu Dragnea, care a initiat un proiect de lege ce prevede aplicarea cotei zero TVA pentru:

- livrarea de locuinte de catre persoane fizice,- livrarea de constructii destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap,- livrarea de cladiri catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

"Masura are in vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru cladirile utilizate in scopuri sociale, precum si facilitarea accesului populatiei la o locuinta fara suportarea TVA", sustine Liviu Dragnea, in expunerea de motive a proiectului de lege.

La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a plusat si a anuntat ca vrea sa aplice TVA zero la absolut toate achizitiile de locuinte noi, nu doar pentru cele sociale.

Exista insa cateva probleme. In primul rand, masura nu poate fi aplicata pentru ca incalca normele europene. Potrivit Simonei Chirica, partener in cadrul casei de avocatura Schoenherr Romania, conform prevederilor Directivei 2006/112 care reglementeaza sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, statele membre pot aplica cel mult doua cote reduse de TVA si acestea nu pot fi mai mici de 5%.

Ideea e ca tara noastra are deja doua cote reduse de TVA, de 19% si de 5%, nemaifiind loc pentru a treia, iar cota redusa de 0% este sub limita minima prevazuta de Directiva. Daca totusi Bucurestiul vrea sa elimine practic taxa pe valoare adaugata la achizitia de locuinte noi, atunci trebuie sa notifice in prealabil Comisia Europeana, iar daca nu respectam decizia forului UE, atunci riscam sa fi sanctionati printr-o procedura de infringement.

A doua problema este ca pretul apartamentelor noi nu va scadea sau va scadea prea putin. Potrivit lui Daniel Crainic, director de markting si comunicare la portalul Imobiliare.ro, e posibil ca aceasta masura, daca se va aplica pana la urma, sa nu detemine o ieftinire a caselor.

Motivul? "Pretul final este stabilit in urma unui raport dintre cerere si oferta si ajunge la acel nivel la care se fac tranzactii, cu ...citeste mai departe despre "Capcanele eliminarii TVA la achizitia locuintelor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tva 0 locuinte noi, #tva 0 case, #tva 0 achizitie locuinte noi, #tva 0 locuinte , #Stiri Casa