Casele de vacanta din Spania si Grecia sunt tot mai scumpe pentru britanici din cauza Brexit

Sambata, 27 Mai 2017, ora 17:30
1555 citiri
Casele de vacanta din Spania si Grecia sunt tot mai scumpe pentru britanici din cauza Brexit
Foto: captura Facebook/Spanish Property Choice

Tot mai multi britanici renunta la visul de a detine o casa pe insorita coasta a Marii Mediterane, in contextul incertitudinilor din jurul Brexitului.

Atrasi de soare si de mare, cetatenii din Marea Britanie au devenit in ultimii ani principalii cumparatori straini de locuinte in Spania. Insa apetitul este mai scazut ca niciodata zilele acestea, pe fondul ingrijorarilor legate de soarta lirei sterline, precum si de impactul pe care iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana l-ar putea avea asupra situatiei britanicilor intr-o tara membra, noteaza Bloomberg.

In primul trimestru al anului, 14,5% dintre strainii care au cumparat locuinte in Spania au fost britanici, comparativ cu 19% in 2016 si cu 38% in 2008. Este cel mai scazut nivel din 2006, anul in care registrul imobiliar in Spania a inceput sa colecteze astfel de date.

Mai exact, britanicii au cumparat 2.175 de locuinte in Spania in primele trei luni ale anului, fata de 2.800 in perioada similara din 2016.

Scaderea este si mai puternica in cazul unora dintre cele mai populare insule din Grecia, de 80% pana la 90%, scrie The Guardian.

Lira a scazut semnificativ in urma votului pro-Brexit

Din 2012 si pana la votul in favoarea Brexitului de anul trecut, numarul achizitiilor imobiliare facute de britanici pe piata spaniola a crescut in medie cu 20% pe an, in special datorita unei lire relativ puternice fata de euro.

Insa moneda britanica s-a depreciat cu peste 10% fata de ziua referendumului, ceea ce inseamna ca, daca o vila de 300.000 de euro in Murcia ii costa pe cetatenii Marii Britanii 229.000 de lire, acum acestia trebuie sa scoata din buzunare 260.000 de lire.

Diferenta inseamna in unele cazuri renuntarea la vis. Colin Smith, un inginer de 40 de ani din Londra, s-a aflat in cautarea unei proprietati imobiliare de-a lungul coastei Marii Mediterane, dar acum nu isi mai poate permite casa de vacanta pe care si-o dorea.

Dupa referendum, si britanicii care au cumparat deja case in Spania au luat in considerare optiunea de a renunta la ele. Printre ei s-a aflat Joanne Connor, care detine o casa de vacanta in sudul Spaniei si care s-a trezit peste noapte cu facturi si rate la banca mai mari, potrivit Bloomberg.

Viitorul ramane nesigur

Britanicii sunt in continuare cei mai numerosi cumparatori straini de pe piata imobiliara spaniola, reprezentand 2,5% din numarul total de cumparatori, comparativ cu putin peste 1% in cazul francezilor si al germanilor, conform Reuters.

Ch ...citeste mai departe despre "Casele de vacanta din Spania si Grecia sunt tot mai scumpe pentru britanici din cauza Brexit" pe Ziare.com

#britanici case Spania Brexit, #consecinte Brexit , #Stiri Casa