Cresterea ROBOR blocheaza piata imobiliara si face ratele la Prima Casa sa explodeze

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 22:30
3661 citiri
Cresterea ROBOR blocheaza piata imobiliara si face ratele la Prima Casa sa explodeze
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterea ROBOR si scaderea leului in fata monedei euro au dus la o criza pe piata imobiliara, dupa ce ratele creditelor au crescut.

Concret, in urma cresterii ROBOR rata unui imprumut Prima Casa in valoare de 262.000 de lei, echivalentul a 57.000 de euro, s-a marit cu 160 de lei, arata Digi 24.

In aceste conditii, specialistii avertizeaza ca multi romani s-au razgandit in privinta contractarii unui imprumut pentru casa.

"Rata are legatura cu gradul de indatorare, persoane care acum trei luni se calificau la 60-70.000, acum se califica la 55, respectiv 65, in concluzie cauta apartamente chiar mai ieftine, de aceea acum exista un blocaj. Cumpara un apartament mai mic si mai ieftin", a declarat Dragos Vilceanu, Asociatia Brokerilor Imobiliari.

O alta problema o reprezinta si transferul contributiilor de la angajator la salariat, pentru ca romanii nu stiu in acest moment ce venituri vor avea.

"Avem o incredere scazuta din cauza cresterii ROBOR, incredere scazuta vizavi de salarii, se discuta in companii private ca vor lasa acelasi net pentru angajati, dar nu vor creste brutul aplicand un bonus, ceea ce inseamna ca angajatii stau cu frica daca de luna urmatoare nu mai iau bonus", a spus Dragos Nichifor, analist financiar.

Si BNR a lansat azi un avertisment cu privire la ROBOR. Eugen Radulescu, directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR, a spus ca din cauza ca acesta s-a majorat mult in ultima vreme, exista o categorie de debitori care este foarte expusa la cresterea dobanzilor, si anume cei cu venituri reduse care vor ajunge la un grad de indatorare de 80%.

Citeste mai departe despre "Cresterea ROBOR creeaza haos in imobiliare: Romanii nu mai vor sa cumpere locuinte - cu cat au crescut ratele la Prima casa" pe Ziare.com.

#ROBOR rate Prima Casa, #ROBOR rate imboliare , #Stiri Casa