Cum trebuie sa alegi termostatul de ambient programabil pentru centrala?

Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 17:41
3403 citiri
Cum trebuie sa alegi termostatul de ambient programabil pentru centrala?

In ultimele saptamani, un subiect de top in atentia publicului interesat sa economiseasca, ramane termostatul de ambient programabil. Specialistii afirma ca ar trebui sa existe in toate casele cu centrale termice sau cu instalatii de incalzire prin pardoseala. Este unul dintre motivele pentru care abordarea acestei probleme nu avea cum sa fie neglijata.

Insa nu toti ii inteleg utilitatea. Iar daca se conving ca este bine sa "accesorizeze" instalatiile de incalzire cu termostate programabile, poate nu stiu cum sa le aleaga.

Cu o astfel de dilema se confrunta si familia Matei din Constanta: "Dupa ce ani de zile am folosit vechea centrala, cand am schimbat-o cu una mai performanta, instalatorul ne-a recomandat sa montam si un termostat, de preferat programabil. Dar cum stim ce model sa cumparam?".

Daca si tu te afli in fata unei chestiuni similare, inseamna ca ai nevoie de mai multe informatii.

Ce este termostatul de ambient programabil si cum functioneaza?

Este vorba despre un dispozitiv "sensibil" la variatiile termice dintr-un anumit perimetru, ce functioneaza ca un fel de intrerupator cu optiunile on / off. Practic, se porneste sau se opreste automat, in functie de modificarile de temperatura.

Gestionarea automata a centralei este facilitata de "personalizarea" catorva functii esentiale. Asa cum ii spune si numele, aparatul permite fixarea unui interval termic constant, exprimat printr-o temperatura minima si una maxima.

Cand situatia termica scade sub nivelul dorit, termostatul se porneste. Odata cu el, se pune in miscare si instalatia de incalzire. In schimb, cand temperatura ambientului ajunge la gradele prestabilite, centrala intra in mod "stand by".

De asemenea, dispozitivul mai permite stabilirea unui interval orar de functionare a instalatiei de incalzire. In acest fel, utilizatorii nu mai trebuie sa tina deschisa incalzirea si in perioadele cand nu este necesar (poate nu sunt acasa).

Datorita monitorizarii automate, centrala nu mai functioneaza non stop, ci doar daca temperatura coboara sub nivelul prestabilit si numai intre anumite ore sau in anumite zile. Astfel, cheltuielile de incalzire se pot reduce considerabil.

Cate feluri de termostate ambientale exista?

La fel ca orice alt produs prezent pe piata, si termostatele sunt disponibile intr-o gama destul de ampla de modele. In functie de preferintele fiecaruia, clientii pot alege de la cele mai simple si economice, pana la cele mai sofisticate si costisitoare:

1. Termostate mecanice

Varianta mecanica este cea mai simpla. Un termostat mecanic are doar optiunea on / off, ce se poate modifica prin simpla rotire a butonului. Este putin costisitor si se manevreaza usor. Insa nu permite stabilirea intervalelor orare de functionare, centrala functionand si cand nu este necesar.

2. Termostate electronice

Modelele electronice sunt considerate un pas in fata comparativ cu "predecesoarele" lor. Principiul de functionare se bazeaza pe oscilatia unor parametri electrici, "sensibili" la fluctuatiile de temperatura. Le poti gasi si in variantele programabile, cu / fara fir, care permit atat reglarea temperaturii, cat si a fasei orare.

3. Termostate programabile

Dispozitivele programabile sunt dotate cu un display LCD, optiunile putand fi setate din meniu. Denumite si cronotermostate, permit reglarea temperaturilor in functie de intervalul orar zilnic sau de zilele saptamanii (mai multe programe zilnice si pentru weekend). Confortul obtinut este major raportat la modelele clasice.

4. Termostate wireless

O noua generatie de termostate programabile sunt modelele wireless, ce permit configurarea temperaturilor de la distanta, prin radiofrecventa. "Dirijarea" comenzilor se efectueaza prin conexiunea wi-fi, cu ajutorul tabletei sau smartphone-ului, fara intermediul cablurilor de alimentare la retea.

Este mai convenabil un termostat simplu sau unul programabil?

Cumparatorii interesati sa-si eficientizeze sistemele de incalzire, pot opta in favoarea unei versiuni, dar numai dupa ce-si evalueaza necesitatile.

De exemplu, variantele mai simple, mecanice sau electronice, se recomanda cand:

* Rutina zilnica este repetitiva si regulata;

* Familia se multumeste sa modifice manual temperatura.

In schimb, un termostat ambiental programabil este indicat pasionatilor de tehnologie si daca:

* Obiceiurile membrilor familiei se schimba des;

* Se doreste un confort termic major.

Modelele mai "evoluate", desi mai costisitoare, ofera posibilitatea programarii personalizate.

In lunile de iarna, pentru a face economie de energie si totodata de bani, este esential ca instalatia de incalzire sa fie completata de un termostat cu reglaj zilnic.

Cu cat paleta de optiuni este mai complexa, cu atat se va evita risipa.

Dispozitivele cu programe detaliate (in timpul zilelor lucratoare, pot coincide sau nu cu functionarea din weekend) sunt in masura sa limiteze actionarea centralei doar in intervalele necesare.

De unde poti cumpara un termostat programabil?

Mediile offline si mai ales online propun solutii nenumarate, unele mai interesante decat altele. Dar sa nu mai pierzi vremea cu alte cautari, te poti opri la Division Gas Solutions, un furnizor autohton, care se ocupa de productia si distributia materialelor pentru instalatii.

Compania se diferentiaza de altele care propun servicii si produse similare, printr-un detaliu important. Mai exact, este prima companie care introduce pe piata autohtona termostate programabile cu meniu in limba romana, facilitand astfel sarcina utilizatorilor.

Pe site-ul www.divisiongas.ro, persoanele interesate sa evite folosirea nechibzuita a resurselor energetice si financiare, au acces la un set complet de informatii despre intreaga gama de produse comercializate.

#termostat ambiental programabil, #termostat mecanic , #Stiri Casa