Sa cumpar o locuinta intr-un bloc nou sau intr-o cladire veche?

Luni, 29 Mai 2017, ora 07:01
1322 citiri
Sa cumpar o locuinta intr-un bloc nou sau intr-o cladire veche?

Ne aflam la acest moment in plina febra imobiliara: Se construieste si se vinde mai mult decat in perioada de varf imobiliar care a precedat criza economica ce a inceput in anul 2007.

Situatia este insa una total diferita fata de atunci, in sensul ca preturile de vanzare nu sunt speculative, ci in limite rezonabile atat pentru vanzator cat si pentru cumparator.

Majoritatea creditelor este oferita prin programul "Prima Casa", adica in conditiile impuse de guvern. Acestea sunt criteriile care dicteaza piata si practic limiteaza atat preturile de vanzare cat si dimensiunea proprietatilor.

Fara aportul statului in a garanta tranzactiile imobiliare toata piata imobiliara s-ar prabusi.

Sa cumpar intr-un bloc vechi sau intr-o cladire noua?

Cladirile construite inainte de 1989 prezinta marele avantaj ca dispun si de infrastructura necesara transportului. La acestea putem adauga si faptul ca exista in general spatii generoase intre ele, dat de faptul ca la acel moment proprietatea privata nu exista iar statul dispunea dupa propria vointa si dorinta de organizare.

Zonele in care acestea sunt construite au scapat de praful santierelor in dezvoltare, de zgomotul utilajelor, de mizeria santierelor.

Pe de alta parte, cladirile vechi au o mare problema: nu li s-a asigurat si nici acum nu au asigurata intretinerea curenta. Acest lucru nu afecteaza doar calitatea locuirii ci mai ales structura de rezistenta. Urmarirea curenta reprezinta nu doar o necesitate cat mai ales o obligatie legala.

In urma incercarilor facute pe cladiri existente am regasit de multe ori plansee sau stalpi in care armatura era atat de corodata ca din ea ramasesera doar urme de rugina. Tocmai recent o parte a planseului unei scoli s-a prabusit (era o tencuiala armata, nu s-a prabusit placa din beton armat).

Statul nu poate asigura pentru propriile cladiri urmarirea curenta, ce sa mai vorbim de intretinerea curenta. Romania arata din exterior ca si o tara parasita. Nu exista programe nationale de investitii pentru cladirile existente. Reabilitarea termica solutioneaza o singura problema: consumul energetic ridicat, dar numeroase aspecte raman netratate.

Durata de viata a cladirilor de locuit realizate dinainte de 1989 este de 50 de ani, dar acest termen este valabil daca ai asigurat o intretinere constanta a cladirii. Si in aceste conditii termenul de 50 de ani, daca nu este depasit, cu siguranta ca va fi depasit in curand.

Acest lucru inseamna ca imediat cum ai termin ...citeste mai departe despre "Sa cumpar o locuinta intr-un bloc nou sau intr-o cladire veche?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lociunte noi prima casa, #locuinte vechi prima casa , #Stiri Casa