Surprize la Prima Casa: Avansul majorat e cea mai mare dintre ele - Ce efecte vor avea modificarile

Joi, 23 Februarie 2017, ora 08:04
1286 citiri
Surprize la Prima Casa: Avansul majorat e cea mai mare dintre ele - Ce efecte vor avea modificarile
Foto: Arhiva Ziare.com

Luna februarie a adus cateva modificari la Prima Casa. O mare banca din sistem a decis sa creasca avansul, in timp ce plafonul de garantii a fost marit, iar comisionul de gestiune s-a micsorat.

Ziare.com relata anul trecut ca va exista o schimbare importanta la acest program.

Mai exact, e vorba de faptul ca Guvernul a decis in decembrie sa reduca garantia statului de la 50% la 40% pentru imobilele mai vechi de 5 ani. In cazul celor noi, proportia a ramas neschimbata.

"Prin diferentierea categoriilor de locuinte care pot fi achizitionate in cadrul acestui program si individualizarea procentelor de garantare in functie de categoria locuintelor achizitionate, se urmareste crearea de conditii favorabile atat pentru cresterea fondului locativ, cat si pentru imbunatatirea celui existent, in concordanta cu obiectivele stabilite de Executiv in cadrul Strategiei programului Prima Casa pentru 2017-2021, aprobata in sedinta de guvern din 29 noiembrie", a explicat Guvernul la acea vreme.

Cu toate ca masura a fost gandita pentru a impulsiona achizitia de locuinte noi, iata ca aceasta a avut un efect neasteptat in piata bancara.

ING Bank a majorat de la 5% la 10% avansul minim pentru creditele Prima Casa. Decizia reprezinta o premiera si un precedent in acelasi timp, a explicat Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, pentru Ziare.com.

Reamintim ca garantia statului pentru Prima Casa permite bancilor sa ofere imprumuturi mai ieftine si sa ceara un avans mic, caci riscurile sunt mai reduse fata de un credit imobiliar clasic.

"Reactia vine de la decizia Guvernului de a reduce garantia statului de la 50% la 40% pentru imobilele mai vechi de 5 ani. Si atunci banca a considerat ca isi poate diminua riscul proportional printr-o marire de avans cerut de la client. Mai exact, reducerea de risc facuta de Guvern a fost mutata de banca catre client. Altfel, banca ar fi preluat aceasta crestere de risc suplimentar aparut", ne-a precizat Dragos Nichifor.

Dar au voie bancile sa creasca avansul?

Textul de lege nu prevede fixarea avansului, ci doar un minim de 5%, arata expertul consultat de noi, care crede ca daca Guvernul nu este de acord cu cresterea lui, atunci poate sa reactioneze pur si simplu printr-o alocare redusa catre respectivele banci care iau aceasta decizie.

Daca pentru stat situatia e destul de clara, din punct de vedere concurential, e cu totul altceva.

"Celelalte banci pot sa-si asume cresterea nivelului d ...citeste mai departe despre "Surprize la Prima Casa: Avansul majorat e cea mai mare dintre ele - Ce efecte vor avea modificarile" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#schimbari Prima Casa, #modificari Prima Casa, #crestere avans prima casa, #avans prima casa, #prima casa 2017 , #Stiri Casa