Ford castiga, la Tribunalul Dolj, procesul cu comuna Carcea

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 13:26
2380 citiri
Ford castiga, la Tribunalul Dolj, procesul cu comuna Carcea

Compania Ford Romania a castigat, la prima instanta, procesul intentat de autoritatile locale din comuna Carcea (Dolj), care au solicitat producatorului american sa plateasca taxele la bugetul local, insa primarul localitatii spune ca va ataca decizia si ca va ajunge la CEDO daca va fi cazul.

La sfarsitul lunii martie, Consiliul Local Carcea a dat in judecata producatorul american si a cerut ca acesta sa-si plateasca taxele si impozitele la bugetul local al comunei, sustinand ca fabrica Ford se afla pe teritoriul administrativ al localitatii Carcea, si nu al municipiului Craiova, asa cum spune primarul Antonie Solomon.

In 8 iulie, magistratii Tribunalului Dolj au respins demersul juridic al Consiliului Local Carcea, apreciind ca actiunea este formulata "de o persoana fara calitate procesual activa".

"Am pierdut la Tribunalul Dolj. Am facut o actiune in numele Consiliului Local, dar mi s-a spus ca este mai bine sa facem o actiune in numele primarului", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, primarul Valerica Pupaza.

La o zi dupa decizia instantei, in 9 iulie, compania Ford este data in judecata pentru a doua oara, de aceasta data de catre "comuna Carcea, prin primar", care solicita achitarea taxelor si impozitelor catre bugetul local.

Si de aceasta data magistratii Tribunalului Dolj au respins, in 24 noiembrie, actiunea primarului Valerica Pupaza, compania Ford urmand sa plateasca taxele si impozitele locale la Craiova.

"Respinge exceptia lipsei calitatii procesual pasive a paratei SC Ford Romania SA, admite exceptia autoritatii de lucru judecat. Respinge actiunea", se arata in incheierea din 24 noiembrie a magistratilor de la Tribunalul Dolj.

Primarul localitatii Carcea spune insa ca va ataca aceasta decizie la Curtea de Apel, iar daca va pierde si aici se va adresa CEDO.

In cele doua actiuni impotriva companiei Ford, municipalitatea craioveana, prin primarul Antonie Solomon, a facut cereri de a intra in proces in calitate de intervenient.

"In instanta Craiova a venit cu o hotarare din 1999, cand s-a judecat cu comuna Cosoveni pentru vechea fabrica Daewoo. De atunci s-au schimbat multe. In 2004 s-a format comuna noastra, Carcea, care s-a desprins din comuna Cosoveni. In legea din 2004 s-a stipulat clar granitele comunei Carcea, iar fabrica Ford se gaseste in granitele administrative ale comunei noastre. Eu nu voi renunta la un drept pe care-l avem. Vom merge pana in panzele albe, chiar si la CEDO daca va fi nevoie. Noi am adus in instanta zece probe ca Ford se gaseste pe teritoriul administrativ al comunei Carcea, in timp ce Craiova nu vine cu nicio proba", a mai spus primarul comunei Carcea.

Primarul din Carcea anunta inca din vara anului 2008 ca va actiona in judecata compania Ford daca nu va plati taxele si impozitele la bugetul local al comunei. Valerica Pupaza estima dublarea bugetului local in cazul in care Ford si-ar achita darile la stat catre Carcea. 

 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#buget, #castig, #ford, #instanta, #proces, #taxe , #stiri CE Craiova