Romania vrea bani europeni pentru combaterea poluarii

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 10:11
1641 citiri
Romania vrea bani europeni pentru combaterea poluarii

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat miercuri seara ca Romania va incerca sa acceseze fonduri europene pentru proiectul de captare de emisii de dioxid de carbon, pe care Romania vrea sa il dezvolte cu Norvegia, fiind un proiect care necesita investitii masive, precizeaza NewsIn.

"Un proiect asa mare cum este acesta pentru captarea emisiilor de dioxid de carbon nu poate fi facut decat cu sprijin de la Bruxelles. O singura companie nu poate suporta o investitie asa mare. Vrem sa accesam fonduri de la Comisia Europeana, de exemplu pentru proiectarea sau pentru tehnologia folosita de instalatia de captare a emisiilor", a spus Tudor Serban.

Acesta a precizat ca acum Ministerul Economiei lucreaza la un memorandum, cu care sa se inscrie la forurile europene, pentru a putea accesa o parte din banii necesari investitiei.

Potrivit lui Tudor Serban, astfel de proiecte costa chiar si pana la un miliard de euro.

De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Economiei declarat in lua octombrie pentru NewsIn ca producatorul de gaze Romgaz, transportatorul national de gaze Transgaz si producatorul de energie electrica Complexul Energetic Craiova vor forma o asociere in cadrul primului proiect de captare a emisiilor de dioxid de carbon din tara, pe care Romania il va realiza in parteneriat cu Norvegia.

"In acest moment, se pun bazele studiului de pre-fezabilitate, cu care vom merge la Bruxelles. Facem acest proiect in parteneriat cu o companie din Norvegia, care ne va da un grant de 100 milioane euro. Asteptam cat de curand ca Guvernul din Norvegia sa aprobe acest grant pentru Romania", declara la acea data Tudor Serban.

Acesta a explicat totodata ca propunerea de a demara acest proiect in Romania a apartinut Norvegiei si ca negocierile privind aceasta investitie merg inainte.

Cel mai probabil, acest proiect de captare a emisiilor de dioxid de carbon va fi facut impreuna cu cea mai mare companie energetica din Norvegia, Statkraft, si ar putea costa pana in 500 milioane euro, dupa cum a anuntat in luna iunie oficialul din ME.

Tudor Serban afirma ca participarea norvegienilor va fi de 200 milioane euro, iar "Romania va participa cu restul de pana la 400-500 milioane euro, cat este estimat ca va costa proiectul". Oficialul ministerului a mentionat totodata ca nu s-a stabilit inca de unde vor fi luati banii necesari pentru participarea Romaniei.

Producatorul de energie electrica si termica CE Craiova, ca si de altfel toate termocentralele din tara, sunt intre cei mai mari poluatori.

"Toate termocentralele au probleme, sunt mari poluatori si risca sa fie inchise. Micsorarea noxelor este prioritara. Toata industria are proiecte si programe care au in vedere rezolvarea problemelor de mediu", a adaugat secretarul de stat al Ministerului Economiei.

Impreuna, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#romania, #investitii, #poluare , #stiri CE Craiova