Complexul Energetic Turceni a sistat negocierile cu BERD

Duminica, 08 August 2010, ora 23:01
1667 citiri
Complexul Energetic Turceni a sistat negocierile cu BERD

Complexul Energetic Turceni, producator de electricitate detinut de stat, a sistat negocierile cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru imprumutul de 150 milioane euro necesar reabilitarii grupului 3, pana la infiintarea celor doi giganti energetici, potrivit Newsin.

"Am sistat negocierile cu cei de la BERD pentru ca asteptam infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica. Le-am prezentat celor de la BERD situatia si au avut loc si discutii la Ministerul Economiei despre acest credit. BERD vrea sa discute direct cu compania mare ce ar urma sa fie infiintata.

Nu doar Complexul Energetic Turceni vrea sa imprumute, ci sunt mai multe companii energetice care au nevoie de imprumuturi", a declarat Agentiei NewsIn directorul general al companiei, Octavian Graure.

Acesta a precizat totodata ca este posibil ca BERD si viitorii campioni energetici sa demareze discutii pentru imprumuturi mult mai mari. Imprumutul de 150 milioane euro ar fi contribuit cu doua treimi la realizarea investitiilor necesare grupului 3.

De asemenea, Complexul Energetic Turceni si BERD au semnat la 21 iulie 2009 acordul pentru un imprumut sindicalizat de 170 milioane euro, pe zece ani cu trei ani perioada de gratie, finantare destinata reabilitarii si modernizarii grupului 6 al companiei energetice.

Proiectul modernizarii Grupului 6 se ridica la 224 milioane euro si prevede proiectarea, achizitionarea, punerea in functiune si instalarea echipamentelor necesare pentru modernizarea Unitatii 6. Costurile suplimentare proiectului vor fi suportate de Complexul Turceni din surse proprii.

Procesul de obtinere a finantarii pentru modernizarea grupurilor energetice 3 si 6 de la termocentrala Turceni a inceput in 2006, pentru suma de 300 milioane euro, si a fost tergiversat pana la finalul anului 2008.

Negocerile cu BERD au fost reluate in februarie 2009, pentru finantarea unui singur grup, intrucat analiza pietei financiare arata ca nu se va putea obtine un imprumut la valoarea finantarii ambelor grupuri.

Astfel, imprumutul contractat atunci este mai mic fata de cel pentru care s-a inceput negocierea in 2006. De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a investit peste 4,7 miliarde euro in peste 270 de proiecte, ceea ce a atras investitii suplimentare in valoare de peste 8,3 miliarde euro.

Complexul Energetic (CE) Turceni este cea mai mare centrala termica pe baza de lignit din Romania si acopera 12,5% din energia consumata in sistem. Compania are in prezent circa 4.600 de salariati si este controlata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Infiintat in 2003, complexul energetic include Termocentrala Turceni, cea mai mare termocentrala pe carbune din Romania, care are o putere instalata 2.640 MW, Carierele Jilt Sud si Jilt Nord, puse in functiune in anul 1977, si Mina Tehomir, pusa in functiune in anul 1978.

Impreuna, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind, dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica, producatorii celei mai ieftine energii din tara. 

#complex, #energetic, #turceni, #berd , #stiri CE Turceni