Complexul Energetic Turceni, ajutor de stat de 36 mil euro pentru modernizare

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 17:39
2171 citiri
Complexul Energetic Turceni, ajutor de stat de 36 mil euro pentru modernizare

Producatorul de energie Complexul Energetic Turceni a primit un ajutor de stat de 36 milioane euro pentru modernizarea blocului 6, lucrari care vor demara in primavara anului viitor, a declarat marti pentru Agentia NewsIn directorul general al companiei, Octavian Graure, relateaza NewsIn.

"Acordul de principiu pentru finantarea proiectului de modernizare al blocului 6 apartinand complexului a fost semnat la 30 august 2010.

Ajutorul de stat a fost acordat in baza HG nr. 753/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor.

Statul isi va recupera acesti bani in trei ani, din impozite, taxe si crearea de locuri de munca", a declarat Graure. Lucrarile de modernizare ale blocului 6 vor incepe in primavara viitoare si vor dura pana la doi ani si jumatate.

Potrivit lui Octavian Graure, ajutorul de stat impreuna cu imprumutul de 170 milioane euro luat anul trecut de la BERD reprezinta fonduri suficiente pentru modernizarea blocului 6.

Directorul general al companiei a afirmat totodata ca, in paralel, se construieste si o statie de desulfurare pentru acest bloc energetic.

"Blocurile 4 si 5 au fost deja modernizate. Iar in martie anul viitor vor fi gata si statiile de desulfurare ale acestora.

In total, construim patru statii de desulfurare, incluzand-o pe cea de la blocul 3, unde inca nu au inceput lucrarile.

In total, constructia celor patru statii de desulfurare ne costa 200 milioane euro", a explicat Octavian Graure.

Complexul Energetic (CE) Turceni este cea mai mare centrala termica pe baza de lignit din Romania si acopera 12,5% din energia consumata in sistem.

Compania are in prezent circa 4.600 de salariati si este controlata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Infiintat in 2003, complexul energetic include Termocentrala Turceni, cea mai mare termocentrala pe carbune din Romania, care are o putere instalata 2.640 MW, Carierele Jilt Sud si Jilt Nord, puse in functiune in anul 1977, si Mina Tehomir, pusa in functiune in anul 1978.

Impreuna, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind, dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica, producatorii celei mai ieftine energii din tara. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#complex, #energetic, #euro, #turceni , #stiri CE Turceni