Romania vrea sa acceseze fonduri UE pentru doua proiecte demonstrative

Marti, 10 Mai 2011, ora 12:39
2582 citiri
Romania vrea sa acceseze fonduri UE pentru doua proiecte demonstrative

Romania a depus la Banca Europeana de Investitii (BEI) documentatia necesara accesarii fondurilor europene pentru proiectele demonstrative GETICA CCS si Danube Green Island Algae, informeaza Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), intr-un comunicat preluat de NewsIn.

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - MECMA, participa la competitia lansata de Comisia Europeana pentru obtinerea finantarii nerambursabile prin intermediul instrumentului financiar NER300 pentru doua proiecte demonstrative, Captarea si Stocarea CO2 - GETICA CCS si Danube Green Island Algae, potrivit unui comunicat al MECMA.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a depus, luni, in cadrul instrumentului financiar NER300, cererea de finantare nerambursabila pentru promovarea celor doua proiecte demonstrative.

Programul NER300 este stabilit prin Directiva 2003-87-CE revizuita (Directiva ETS), care prevede ca, pana la 31 decembrie 2015, sunt disponibile maximum 300 de milioane de cote din Rezerva de Nou Intrati - RNI, pentru a contribui la stimularea elaborarii si functionarii unui numar de pana la 12 proiecte demonstrative comerciale de captare si stocare geologica, in siguranta, a CO2 - CCS, precum si a unor proiecte demonstrative din domeniul surselor de energie regenerabila - SER, desfasurate pe teritoriul UE.

Urmare a Memorandumului privind "Planul de actiune pentru implementarea unui proiect demonstrativ privind captarea si stocarea carbonului (CCS) in Romania" aprobat in sedinta de Guvern din 17 februarie 2010,, a selectiei desfasurate la nivel national si a etapei de evaluare, MECMA a transmis cele doua propuneri de proiecte amintite catre Banca Europeana de Investitii - entitate desemnata de catre Comisia Europeana sa deruleze instrumentul financiar NER300.

Proiectul demonstrativ GETICA CCS este un proiect prioritar pentru Romania si totodata unul de interes european, urmand sa contribuie major la respectarea angajamentelor asumate ale tarii noastre privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, cantitatea ce urmeaza a fi captata si stocata fiind de minim 1,5 milioane tone CO2/an, arata MECMA.

Cererea de finantare pentru NER300 a fost elaborata de catre SC Complexul Energetic Turceni SA, in numele viitoarei Companii de Proiect care va include operatorii finali ai tehnologiei CCS, respectiv SC CE Turceni SA - operator pentru captarea CO2, SNTGN Transgaz - operator pentru transportul CO2 si SNGN Romgaz - operator pentru stocarea CO2.

Pentru proiectul demonstrativ Danubes Green Island Algae, cererea de finantare a fost elaborata de catre SC Dorna Agri SA. Prin tehnologia propusa de catre Dorna Agri se va capta CO2 de la o centrala electrica de 30MW, pe biomasa care va fi utilizat apoi intr-o ferma de algae, biolichidul rezultat fiind utilizat la producerea unei cantitati suplimentare de energie electrica de 20MW. 

#fonduri, # ue, # banca europeana de investitii, # bei , #stiri CE Turceni