Chitoiu: Basescu m-a rugat sa nu-l schimb pe Ghetea de la conducerea CEC. Replica Presedintelui

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:55
1650 citiri
Chitoiu: Basescu m-a rugat sa nu-l schimb pe Ghetea de la conducerea CEC. Replica Presedintelui

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a afirmat ca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, in urma cu doua-trei saptamani, care l-a rugat ca Radu Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), fara a motiva aceasta interventie.

Seful statului confirma ca a avut o discutie cu ministrul Daniel Chitoiu, in 17 octombrie, in cursul careia "l-a avertizat" sa nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal, se arata intr-o declaratie a purtatorului de cuvant al presedintelui.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, confirma ca a avut o discutie cu ministrul Finantelor Publice, domnul Daniel Chitoiu, in data de 17 octombrie a.c. in jurul orei 15.30. In cursul acesteia, domnul presedinte Traian Basescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chitoiu sa nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, domnul Radu-Gratian Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal.

Motivele pe care domnul presedinte Traian Basescu le-a invocat sunt urmatoarele: (1) - mandatul domnului Radu-Gratian Ghetea la conducerea CEC Bank expira in anul 2014, iar intreruperea acestuia fara o motivatie temeinica este de natura a crea neincredere in institutia bancara; (2) - domnul Radu-Gratian Ghetea detine, in prezent, si functia de presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor, functie rezervata numai directorilor de banci.

Dupa inlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul presedinte Traian Basescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chitoiu ca schimbarea din functie, nejustificata si tot pe criterii politice, a domnului Radu-Gratian Ghetea este de natura sa creeze neincredere in sistemul bancar romanesc", se arata in declaratia de presa a lui Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, transmisa miercuri seara de Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, interventia presedintelui a fost facuta "in baza Articolului 80, alin. (2) din Constitutia Romaniei".

Ioana Basescu a contractat un credit de peste un milion de euro de la CEC Bank pentru a cumpara terenul din Calarasi

Declaratia a fost facuta miercuri seara, la Guvern, in contextul in care Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.

El a raspuns astfel intrebat de un jurnalist, care a invocat "surse bancare", daca este adevarat ca Basescu l-a sunat pentru a-i cere ca Ghetea sa nu fie schimbat de la CEC.

"M-a sunat acum doua-trei saptamani, pentru ca este in procedura de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei banci si cred ca domnul presedinte Ghetea a dat fuga la domnul presedinte Basescu sa ceara sprijinul pentru a nu fi schimbat in eventualitatea in care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat....", a spus Chitoiu.

El a adaugat ca i-a raspuns presedintelui ca, in momentul in care va fi luata o decizie de schimbare a modului de administrare a CEC Bank, va fi realizata si o evaluare a activitatii actualei conduceri a CEC.

"Daca banca a performat sub actuala conducere, ramane pe functie; nu a performat, nu ramane pe functie", a conchis Chitoiu.

Premierul Victor Ponta a afirmat la randul sau ca a fost informat despre aceasta discutie si ca presedintele a sunat astfel la un ministru pentru a pune "o pila" pentru un sef de banca.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu exista nicio legatura intre ancheta DNA si achizitia terenului din Calarasi facuta de fiica sa cea mare, Ioana Basescu, el spunand ca "plagiatorul Ponta ramane un mare mincinos.

Seful statului a precizat ca nu l-a cunoscut niciodata pe procurorul Papici, insa miercuri i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze pentru ca "din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat intr-un scandal".

#Ghetea conducere CEC Bank, #schimbare conducere CEC, #Basescu Ghetea CEC, #Chitoiu Basescu Ghetea , #Management