Daniel Chitoiu a anuntat ca managementul CEC va fi schimbat. Vezi cum va fi reorganizata institutia bancara

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 16:35
1642 citiri
Daniel Chitoiu a anuntat ca managementul CEC va fi schimbat. Vezi cum va fi reorganizata institutia bancara

Cec Bank va beneficia de un sistemul dualist, format din directorat si consiliu de supraveghere, sistem care in prezent este practicat de 21 de banci din Romania, potrivit declaratiei Ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, la iesirea de la audierile din Comisia buget-finante a Senatului.

"Dorim sa introducem un sistem dualist, format din directorat, care va avea cinci mebri, si un Consiliu de supraveghere, de 7 membri. Sitemul de management va fi schimbat pana la sfarsitul anului", a spus Chitoiu.

Intrebat daca il schimba pe directorul CEC din functie, Chitoiu a raspuns: "Cand vom adopta noul statut cu modificari, atunci suntem obligati sa prezentam conducerii executive. In momentul respectiv, pe baza CV-urilor care vor fi depuse, vom vedea".

Potrivit ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, CEC Bank nu si-a indeplinit tintele pe care si le-a asumat prin bugetul de venituri si cheltuieli.

"Am solicitat intregii conduceri executive a CEC Bank sa ia masuri de modernizare a bancii si, mai ales, de imbunatatire a procedurilor de acordare a creditelor si de finantare a mediului economic si, de asemenea, de imbunatatire a sistemelor si procedurilor informatice ale bancii. S-au facut analize lunare de catre reprezentantii ministerului, atat in Adunarea Generala a Actionarilor, cat si in Consiliul de Administratie. In fiecare luna mi-au fost prezentati indicatorii. Am avut nenumarate intalniri cu domnul presedinte Ghetea. Dansul imi prezenta activitatea CEC Bank in asa fel incat ea evolua bine de la o luna la alta, dar, in prezent, ne aflam in situatia ca banca nu si-a indeplinit tintele pe care si le-a asumat prin bugetul de venituri si cheltuieli. Respectiv nivelul de creditare este undeva la 93% fata de tinta asumata, de asemenea, banca nu este pe profit, este pe pierdere, pierdere neta, nu rezultatul brut", a spus Daniel Chitoiu.

Membrii Comisiei de buget-finante din Senat, care ancheteaza activitatea manageriala a CEC Bank, i-a mai audiat luni pe presedintele CEC, Radu Ghetea, si pe seful Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

Cinteza: "Nu am identificat favoruri facute creditului Ioanei Basescu"

Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a afirmat ca raportul BNR privind creditul acordat Ioanei Basescu concluzioneaza ca "s-a acordat in conditii de respectare a normelor interne ale CEC si a normelor de prudenta ale BNR".

"Comisia a fost, in general, interesata de activitatea desfasurata de CEC Bank in perioada de dupa 2011. La lucrul acesta se raspunsese si printr-o adresa semnata de domnul guvernator (Mugur Isarescu - n.r.). A fost interesata de concluziile raportului de supraveghere care, azi de dimineata, a fost depus la BNR si concluzia respectiva a fost comunicata actionarului bancii, urmand ca in urmatoarele 2-3 zile sa furnizam comisiei, in masura in care legislatia ne va permite, aspecte legate de concluziile la care a ajuns BNR in controalele care s-au facut la CEC in ultimii doi ani. Concluzia raportului este ca acest credit s-a acordat in conditii de respectare a normelor interne ale CEC si a normelor de prudenta ale BNR", a spus Cinteza, la finalul audierii sale in cadrul Comisiei de buget-finante din Senat.

#management CEC, #Ministrul Finantelor Daniel Chitoiu, #sistem dualist CEC Bank , #Management