1 noiembrie - plata dividendelor la Fondul Proprietatea

Miercuri, 19 Septembrie 2007, ora 23:34
1125 citiri

Plata dividendelor catre actionarii persoane fizice ai Fondului Proprietatea se va face in jurul datei de 1 noiembrie, prin unitatile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), cu care Fondul a semnat un contract in acest sens, arata miercuri un comunicat al Fondului.In urma primei adunari generale a actionarilor (AGA), care va avea loc pe 25 septembrie, Fondul Proprietatea va distribui primele dividende actionarilor sai, aferente profitului din anul trecut.

Valoarea dividendelor se ridica la circa 36 milioane de lei, potrivit estimarilor anterioare ale reprezentantilor Fondului. Valoarea propusa pentru dividendul brut este de 0,002533334 lei/actiune.

"Adunarea generala a actionarilor este semnul clar de activare a Fondului Proprietatea, iar faptul ca actionarii se vor intruni ca sa ia primele decizii pentru evolutia companiei este capital. La toate acestea se adauga si distribuirea primelor dividende", a declarat presedintele Fondului Proprietatea, Alexadru Paunescu.

"Mai mult decat valoarea lor, cred ca ceea ce conteaza, in primul rand, este urmatorul lucru: in fine, dam primul semn palpabil pentru cei care au asteptat atat de mult momentul repunerii lor in dreptul legitim de proprietari", a adaugat el.

Procedurile de listare la Bursa a cel putin 10% din titlurile companiilor inca necotate din portofoliul de detineri al Fondului Proprietatea, trebuie sa incepa pana la 30 septembrie, potrivit legii.

In ceea ce priveste listarea la Bursa de Valori Bucuresti, acest proces necesita acordul actionarilor. "Este posibil ca pana in martie anul viitor, cand ar fi normal sa inceapa procedurile de listare pentru ca actiunile Fondului Proprietatea sa intre la tranzactionare in mai-iunie, sa nu mai facem nici o adunare generala a actionarilor, iar acest proces are nevoie de acordul acestora", potrivit unei declaratii anterioare a lui Paunescu.

In cadrul adunarii generale se va discuta si numirea unui auditor financiar pentru urmatorii trei ani. La adunarea generala pot participa toate persoanele care detin actiuni emise de Fondul Proprietatea la data de 20 septembrie. Tot atunci se va discuta si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Pana in prezent, 3.457 de persoane au devenit actionari ai Fondului, valoarea actiunilor reprezentand peste 3,45% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

In prezent, aproximativ 97% din capitalul Fondului Proprietatea se afla la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, restul de 3% fiind distribuit proprietarilor deposedati abuziv in perioada regimului comunist.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)