2006 A- anul de foc pentru sistemul bancar romanesc

Luni, 12 Decembrie 2005, ora 11:36
805 citiri

Anul 2006 va fi anul cu cea mai mare concurenta in sistemul bancar romanesc, a declarat weekendul trecut, la Poiana Brasov, la conferintele "Banii Nostri" presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares. Potrivit presedintelui IBR, acest lucru s-ar datora marilor privatizari care se vor produce in 2006, a Bancii Comerciale Romane si a CEC.

"In 2006 vor exista doi mari jucatori, BCR si CEC, iar privatizarea CEC s-ar putea ridica la 650 milioane euro", a spus Petru Rares.

Acesta a explicat ca dobanzile vor fi in scadere si ca in prezent exista un proiect de lege potrivit caruia, in 2006, societatile de consumer finance precum si cele de creditare vor fi reglementate, modificandu-se astfel modul de acordare a creditelor.

Potrivit lui Rares, in Romania au intrat, in 2005, circa trei miliarde de euro numai din partea romanilor care muncesc in strainatate. Referitor la piata de retail, Petru Rares a spus ca exista o intrare masiva a retail-erilor europeni.

In plus, reprezentantii bancilor romanesti au subliniat ca piata de retail va cunoaste un trend ascendent in 2006, ajungand sa creasca cu 20-25 la suta, dupa ce in 2005 aceasta a crescut cu aproape 40 la suta. Presedintele Bancii Romanesti, Andreas Maragkoudakis, a aratat ca imprumuturile din zona de retail sunt mai atractive decat cele adresate corporatiilor. Acesta a explicat ca penetrarea bancara este inca la un nivel redus din Produsul Intern Brut, spre deosebire de alte tari europene.

"Va exista o crestere a imprumuturilor in lei, dar fara sa ne indepartam de cerintele impuse de BNR", a spus presedintele Bancii Romanesti. El a precizat ca exista o discrepanta intre cerintele BNR si cele ale bancilor comerciale, insa "exista o cerere mare din partea populatiei, iar in 2006 sectorul de retail va cunoaste un trend ascendent".

Bloombiz.ro