Activitatea CEC, afectata de contractul CEC-FNI-SOV Invest

Marti, 17 Iulie 2007, ora 11:03
2790 citiri
Activitatea CEC, afectata de contractul CEC-FNI-SOV Invest

Prin incheierea contractului CEC - FNI - SOV Invest "s-a cauzat o tulburare insemnata" a activitatii CEC "la nivelul anului 2000 pana in prezent", se arata in motivarea sentintei de condamnare a inculpatilor in dosarul FNI, dictata de Tribunalul Bucuresti.

Magistratii au aratat, in motivarea sentintei prin care au condamnat 12 inculpati din dosarul FNI ca, daca prin impunerea efectuarii depunerilor in unitati de fond F.N.I., Camenco Petrovici, fost presedinte C.E.C., a prejudiciat patrimoniul Casei de Economii si Consemnatiuni, dar prin incheierea Contractului de fidejusiune/cautiune "a cauzat o tulburare insemnata bunului mers al institutiei atat la nivelul anului 2000, cat si in prezent".

In motivare se mai arata ca mediatizarea existentei Contractului de fidejusiune/cautiune incheiat de F.N.I. si S.C. "SOV INVEST" S.A. cu C.E.C., ar fi determinat manifestatii masive ale investitorilor F.N.I., atat la sediul central al C.E.C. din Municipiul Bucuresti, cat si la majoritatea sucursalelor teritoriale, perturbandu-se grav activitatea C.E.C.

"Mediatizarea intensa a Contractului a zdruncinat imaginea si credibilitatea fni1.jpgC.E.C., producand chiar panica in randul depunatorilor, in ceea ce priveste siguranta economiilor depuse la C.E.C. De altfel, in perioada respectiva, s-au inregistrat retrageri peste limita normala", se mai arata in documentul citat.

Instanta a mai consemnat faptul ca partenerii externi ai C.E.C. au manifestat si ei ingrijorare, dand exemplu interventia lui Peter Langkamp, presedintele Fundatiei Caselor de Economii din Germania, care a solicitat date referitoare la impactul prabusirii F.N.I. asupra C.E.C.

Tribunalul Bucuresti a recunoscut, prin sentinta din 20 martie 2007, valabilitatea contractului de fidejusiune CEC-SOV Invest-FNI

Instanta a constatat pe 20 martie, prin sentinta din procesul FNI, valabilitatea contractului de fidejusiune semnat in 6 decembrie 1999 intre CEC, SOV Invest si FNI, astfel incat statul va plati, prin AVAS si alaturi de ceilalti condamnati, despagubirile pentru cele 140.104 parti vatamate din dosar.

12 inculpati din dosarul FNI - Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, Marian Petrescu, Mihaela Sima, Marius Andrei, Gavril Batran, stefan Boboc, Cecilia Cezara Bebis, Gheorghe Negura, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu si Mircea Costescu, in solidar cu partile responsabile civilmente - SC Gelsor SA, SC CEC Valori Mobiliare, Comisia Nationala a Valorilorilor Mobiliare si AVAS, trebuie sa despagubeasca 130.798 parti civile constituite. Suma despagubirilor reprezinta nivelul sumelor efectiv investite, indexate cu rata inflatiei incepand din 24 mai 2000 si pana la achitarea lor.

Plata se face pe baza prezentarii certificatului de investitor in original si dupa anularea acestuia.

fni3.jpgCei 12 inculpati din FNI au primit un total de 60 de ani inchisoare: Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsa de 13 ani inchisoare, Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, a primit trei ani cu suspendare, Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest - trei ani cu executare, Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest - patru ani, Gavril Batran, fost membru al Consiliului de Administratie al societatii - cinci ani, stefan Boboc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) - trei ani, Cecilia Cezara Bebis, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietie si intermediere financiara din cadrul CNVM - trei ani cu suspendare conditionata, Gheorghe Negura - trei ani, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu - trei ani, Mircea Costescu - trei ani. Ultimii trei au fost membri ai Consiliului de incredere al FNI.

De asemenea, s-a incetat procesul in cazul lui Camenco Petrovici, fostul presedinte al CEC care a decedat. Instanta i-a obligat insa pe mostenitorii acestuia la plata a 16.606.610 lei catre AVAS.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)