Agricultorii cer presedintelui o banca a lor

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 16:20
2007 citiri
Agricultorii cer presedintelui o banca a lor

Presedintele Traian Basescu a avut, miercuri, o "prima discutie" cu sindicatele si patronatele din agricultura, urmand a avea loc si alte intalniri, inclusiv cu Guvernul, in vederea elaborarii unei strategii pentru sectorul agricol, care sa fie dupa aceea agreata de toate partidele.

Basescu a spus ca trebuie constituita o comisie, la nivel guvernamental sau la Presedintie, care sa elaboreze o strategie care sa fie agreata de toate partidele politice si care sa contina o viziune pe termen lung asupra domeniului.

Presedintele i-a asigurat pe reprezentantii patronatelor si sindicatelor din agricultura ca discutia de miercuri a fost prima dintr-o serie de discutii care vor urma, anuntand ca in scurt timp vor avea o intalnire si cu Guvernul, pentru a discuta problemele din domeniu. "Discutia de azi a fost o prima discutie, nu a stabilit strategii, a ridicat probleme. Veti discuta si cu Guvernul foarte repede", a asigurat Basescu.

Agricultorii au ridicat, in discutia cu presedintele, mai multe probleme, printre care nivelul mic al subventiilor si plata lor cu intarziere, dobanzile mari pentru credite, lipsa unei banci specializate pe creditele din sectorul agricol, asa cum exista in alte tari, concurenta neloiala practicata de producatorii din alte tari, care primesc subventii mai consistente, specula pe piata.

La randul lui, seful statului, a ridicat si el o serie de probleme, mentionand ca doleantele agricultorilor vor fi transmise Guvernului.

Basescu a aratat ca in agricultura din Romania exista 1,2 milioane de fermieri, si a intrebat daca ar fi indicata o comasare a fermelor, care, intr-o proportie foarte ridicata, sunt de subzistenta. "Anul trecut au ramas nelucrate 3,5 milioane de hectare de pamant, acest lucru imi ridica semne de intrebare", a mai spus seful statului.

Presedintele a spus ca o alta zona in care patronatele si sindicatele din agricultura, in tandem cu Guvernul, trebuie sa dea un raspuns este faptul ca 70% din alimentele pe care romanii le consuma provin din import. "Nu cumva suntem doar un producator de materie prima si nu valorificam productia?", a intrebat seful statului.

Basescu a intrebat care ar fi solutiile pentru a se industrializa agricultura, astfel incat sa se poata valorifica, printr-o industrie alimentara performanta, productia agricola.

Basescu a aratat neputinta statului in a acorda mai multe subventii agriculturii, exemplificand prin discutiile purtate cu Azomures pentru subventionarea cu ingrasaminte. "Ne-am lovit de un lucru la care nu ma asteptam. Romania a atins plafonul maxim de subventie pe care il poate acorda anul acesta, (..)acordarea de subventie sub forma de ingrasaminte este un ajutor nelegal", a aratat seful statului.

Pe de alta parte, a mai explicat presedintele, avand in vedere ca statele din Europa percep taxe mai mari pe terenurile agricole, Romaniei i s-a limitat dreptul de a acorda subventii pentru a nu genera concurenta neloiala.

"Mai este o realitate, Romania are circa 4 milioane de hectare de teren ecologic, suntem a doua tara dupa Franta, care are 4,5 milioane de hectare. Cum gasim solutii de valorificare a acestui avantaj de a genera productie ecologica?", a fost o alta problema ridicata de seful statului in cadrul discutiilor.

Basescu a mai aratat ca, in conditiile in care anii trecuti, in afara de 2008, in care clima a fost optima pentru agricultura, verile sunt fie secetoase, fie se produc inundatii, trebuie gandita o politica de salvare a agriculturii.

Astfel, Basescu a spus ca exista un credit de 90 de milioane de euro de Banca Mondiala pentru refacerea sistemelor de irigatie, din care, in cinci ani, s-au folosit doar 10 milioane. "Sunt intrebari pe care eu mi le pun, iar dvs ca specialisti trebuie sa dati raspunsuri", a punctat presedintele.

Presedintele a dat asigurari ca va discuta cu Guvernul despre posibilitatea asigurarii unor conditii mai avantajoase de creditare pentru agricultori, in conditiile in care acestia s-au plans de dobanzile mari practicate de banci.

Agricultorii au ridicat si problema existentei unei banci care sa se ocupe de credite pentru agricultura, asa cum exista in alte state europene, iar seful statului a aratat ca o solutie ar fi capitalizarea CEC in acest sens.

Astfel, a spus seful statului, trebuie discutat urgent cu Guvernul pentru asigurarea celor 50% pe care agricultorii trebuie sa ii scoata din buzunar in cadrul programelor cofinantate de Uniunea Europeana.

"Ar trebui gasite solutii imediate, voi discuta foarte repede cu Guvernul, ne trebuie o banca specializata pe agricultura, nu se poate ca o banca care finanteaza blocuri sa finanteze si agricultori, sa vedem ce putem face cu CEC-ul, este singura pe care o putem gestiona astfel", a spus Basescu.

Presedintele a vorbit si despre aplicarea unui sistem integrat in agricultura, referindu-se la domeniul cresterii de porci. Astfel, Basescu a propus ca procesatorii sa stimuleze agricultorii care au porumb sa creasca porci, sa nu lase cerealele sa putreazeasca in hambare, asigurandu-i ca au unde sa vanda apoi carnea. "Nu se poate gasi o solutie care ar fi si in avantajul micului fermier, dar si in avantajul pietei? Nu am mai aduce atata carne de porc din Polonia. Noi importam foarte mult", a spus Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#agricultura, #banca, #basescu, #bm, #cec, #credite, #subventii , #stiri CEC