CEC acorda credite din surse proprii pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii

Miercuri, 27 Martie 2002, ora 00:00
1338 citiri

Casa de Economii si Consemnatiuni acorda credite din surse proprii pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. In anul 2001, valoarea creditelor acordate de CEC IMM a crescut cu 41,4% fata de 2000, ajungand la 429 miliarde lei.

RaCasa de Economii si Consemnatiuni acorda credite din surse proprii pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. In anul 2001, valoarea creditelor acordate de CEC IMM a crescut cu 41,4% fata de 2000, ajungand la 429 miliarde lei.

Rata anuala a Dobanzii, fluctuanta in functie de costul resurselor de creditare, este in prezent de 42%.

Beneficiarii acestor credite pot fi IMM-uri cu capital de stat, privat sau mixt, care au pana la cel mult 249 de angajati, nu sunt filiala unei societati cu mai mult de 249 de angajati si au o cifra de afaceri de maximum 8 milioane de euro.
Acest credit mai poate fi obtinut si de catre asociatiile familiale sau persoanele fizice, de cetatenie romana, autorizate sa desfasoare activitati independente.

Conditiile care trebuie indeplinite de catre clientul care solicita creditul sunt: sa fie constituit conform legii, sa desfasoare activitati legale, sa fi avut activitate neintrerupta de cel putin 6 luni, sa aiba evidenta contabila tinuta la zi si sa prezinte documentele solicitate de banca. CEC nu acorda credite societatilor care inregistreaza pierderi sau datorii la bugetul de stat.

Solicitantul creditului trebuie sa faca dovada contributiei proprii de minimum 15% (in numerar sau natura) pentru realizarea obiectivului creditat, valoarea ratelor de rambursat stabilindu-se de comun acord cu fiecare client in functie de situatia economica a IMM.

Creditele acordate pot fi pe termen scurt (maximum 12 luni, inclusiv perioada de gratie), mediu (1-5 ani, inclusiv perioada de gratie) sau lung (peste 5 ani).

Creditele pe termen scurt pot fi de tip revolving; pentru finantarea stocurilor, efectuarea aprovizionarilor necesare realizarii productiei, efectuarea unor cheltuieli aferente productiei; pentru facilitati de cont; pe documente in curs de incasare sau pentru echipament in completarea surselor proprii.

Creditele pe termen mediu si lung se pot obtine pentru echipament, realizarea de noi capacitati de productie, modernizarea capacitatilor si tehnologiilor existente sau pentru achizitii de masini, utilaje, etc.

Solicitantul creditului trebuie sa deschida cont curent la unitatea teritoriala CEC, iar volumul creditului solicitat nu trebuie sa depaseasca de 12 ori capitalul propriu al solicitantului. Banca va realiza o analiza economico-financiara a activitatii clientului care va demonstra existenta surselor de rambursare a creditului si de plata a dobanzilor si comisioanelor aferente.

Garantarea creditelor se face prin ipoteci conventionale, gaj asupra titlurilor de valoare sau bunurilor mobile, cash colateral, cesiune de creanta, fidejusiune, scrisoare de garantie bancara emisa de o societate bancara agreata sau de catre un fond de garantare agreat de CEC, asigurare pentru riscul de insolvabilitate a creditului.

Valoarea garantiilor acceptate va acoperi creditul solicitat plus dobanda pe 1 an calculata la data contractarii creditului.