Aproape 100 de firme, in Programul de sprijinire a debutantilor in afaceri

Marti, 22 Februarie 2011, ora 15:19
2071 citiri
Aproape 100 de firme, in Programul de sprijinire a debutantilor in afaceri

Peste 90 de firme au fost inmatriculate pana marti in cadrul Programului de sprijinire a debutantilor in afaceri, prin care acestia pot beneficia de finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro, cele mai multe societati avand ca domeniu de activitate intretinerea si repararea auto, relateaza Mediafax.

"Incepand cu 11 februarie si pana astazi (22 februarie - n.r.) s-au inregistrat la ofiicile Registrului Comertului un numar de 657 microintreprinderi in cadrul Programului de sprijinire a debutantilor in afaceri, din care 518 sunt rezervari de nume, 48 sunt pe flux (in curs de aprobare) si 91 sunt deja inmatriculate", se arata intr-un comunicat al Agentiei de Implementarea a Programelor pentru IMM-uri (ANIPIMM).

Firmele inmatriculate isi pot depune, incepand de marti, si planurile de afaceri.

Cele mai multe din cele 91 de societati sunt din domeniul intretinerii si reparatiilor auto (13), urmate de cele cu domeniu de activitate fabricarea painii, prajiturilor si produselor proaspete de patiserie (6) si de restaurante (5).

De asemenea, cea mai mare parte a firmelor sunt din Cluj, Arges si Bihor, fiecare cate 7, in Bucuresti fiind inmatriculate doar doua societati.

"Este o atractivitate deosebit de mare a tinerilor ceea ce ne bucura foarte mult.

Rezultatele sunt la inaltimea asteptarilor, tinerii au inclinatii pentru antreprenoriat. Am lansat proiectul dupa ce am realizat un studiu in universitati, si din care a rezultat ca toti tinerii isi doresc sa devina antreprenori, sa-si ia soarta in maini, sa nu depinda de un salariu si chiar sa dea salarii altora", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Agentiei Nationale de Implementare a Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, Cristian Haiduc.

Potrivit datelor ANIPIMM, marti au depus planuri de afaceri cu punctaj de calificare cinci firme.

De asemenea, alti 228 de utilizatori si-au creat cont si completeaza datele privind planul de afaceri pe site-ul Agentiei.

In cadrul Programului intreprinzatorii in varsta de pana la 35 de ani pot beneficia de finantare de pana la 10.000 de euro.

Programul are alocat in acest an un buget de 21 milioane de lei.

Inscrierea in program este continua si se face on line pe site-ul ANIPIMM, si vor fi finantate, printre altele, achizitia de terenuri pentru constructii si/sau amenajari efectuate in cadrul proiectului, construirea sau achizitia de spatii destinate realizarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare, de mobilier, echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru.

Totodata, tinerii pot primi finantari nerambursabile pentru brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si active similare (francize, etichetare ecologica, etc), autorizatii, materii prime, marfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training si formare personala, precum si pentru servicii de contabilitate, consultanta fiscala si juridica, consultanta IT si PR.

Cheltuielile cu serviciile de consultanta nu pot depasi 10% din valoarea totala eligibila a proiectului.

Pentru a beneficia de finantare nerambursabila de maximum 10.000 de euro pentru infiintarea de microintreprinderi, intreprinzatorii trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit.

Alte facilitati acordate debutantilor in afaceri sunt scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

Tinerii antreprenori vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si, respectiv, de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale si vor primi consiliere si sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM.

De asemenea, acestia vor primi garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.

Pentru garantiile acorate prin intermediul programului, Fondul va reduce comisionul cu 1,5 puncte la 2,3%.

"Pentru startup-uri, comisionul este in mod normal de 3,8%, dar in urma discutiilor cu Fondul de Contragarantare am decis reducerea comisionului pentru garantiile din acest program cu 1,5 puncte procentuale pana la 2,3%", a explicat Irina Constantin, director executiv al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

In ceea ce priveste obligatiile intreprinzatorilor, ordonanta prevede si mentinerea in activitate a cel putin doi salariati de la momentul obtinerii facilitatilor si pana la pierderea calitatii de microintreprindere.

ANIPPIMM va lucra cu CEC pentru acest program.

"CEC Bank va fi banca partenera in proiect, am incercat sa intram in contact cu mai multe banci, dar din pacate sau din fericire doar CEC Bank a venit cu o oferta buna, in linie cu indicatorii impusi de noi", a adaugat Haiduc.

Astfel, cei care vor sa acceseze credite de la CEC in cadrul proiectului vor beneficia de o dobanda calculata in functie de nivelul ROBOR la sase luni, plus o marja de 3%.

Durata creditului va fi de 5 ani, iar beneficiarii pot avea si o perioada de gratie de 12 luni. Pot fi proiecte respinse daca datele declarate nu sunt reale.

Evaluarea planului de afaceri se face online de catre aplicatia software care genereaza un punctaj pe baza mai multor criterii.

Punctajul minim acceptat este de 60 de puncte.

Verificarea veridicitatii si coerentei informatiilor inscrise in planul de afaceri, inclusiv a legaturii activelor achizitionate cu activitatile pentru care se acceseaza programul, se realizeaza de catre ANIPPIMM.

Criteriile sunt legate de obiectul de activitate, firmele inmatriculate in domeniul productiei fiind cotate cel mai bine, respectiv 20 de puncte, de numarul de angajati, investitii, localizare, utilizarea noilor tehnologii.

Avizarea verificarilor si obtinerea unui punctaj minim acceptat conduc la aprobarea de principiu a finantarii planului de afaceri de catre Agentie.

In vederea obtinerii finantarii, vor fi transmise la banca, in limita bugetului anual, planurile de afaceri care au obtinut cel putin punctajul minim si care au fost avizate de Agentie. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#firme, # debutanti in afaceri, # afaceri, # finantare nerambursabila , #stiri CEC