AVAS a efectuat plati catre circa 43% din pagubitii FNI

Vineri, 29 Mai 2009, ora 14:32
3106 citiri
AVAS a efectuat plati catre circa 43% din pagubitii FNI

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a efectuat, pana in acest moment, plati in valoare de peste 265 milioane lei catre aproximativ 43% din investitorii FNI, au declarat pentru NewsIn reprezentantii ai Autoritatii.

"Suma totala platita pana in prezent este de 265.851.583,84 lei catre 42,95% din investitorii FNI. Totalul pagubitilor FNI este de 21.251, iar numarul cererilor de despagubire inregistrate la AVAS este de 19.561", au spus reprezentantii AVAS.

In privinta proiectului de lege pe care Guvernul l-a trimis spre aprobare la Parlament, si care da posibilitatea AVAS-ului de a contracta de la Trezorerie un imprumut de 210 milioane de lei pentru a efectua platile catre pagubitii FNI, reprezentantii Autoritatii au spus ca inca nu exista un termen concret in ceea ce priveste posibilitatea acordarii si nici in privinta termenilor in care va fi acordat acest imprumut.

"Deocamdata, se poarta negocieri pe tema imprumutului, inca nu avem un termen concret in ceea ce priveste posibilitatea acordarii si nici in privinta termenilor in care va fi acordat acest imprumut. Avand in vedere faptul ca veniturile din privatizare s-au redus ca urmare a diminuarii portofoliului Autoritatii, sunt necesare surse alternative de finantare. Pentru ca AVAS sa poata accede la aceste surse de finantare, e vorba de imprumutul de la Trezorerie, este necesara existenta unui cadru legal", au mai spus reprezentantii AVAS.

De asemenea, Autoritatea a initiat un proiect de Ordonanta de Urgenta, aflat in dezbatere publica, privind transferarea catre Ministerul Finantelor Publice (MFP) a obligatiile legate de FNI.

In nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta se precizeza ca pagubitii FNI, in scopul recuperarii sumelor, au declansat executare silita, astfel ca, in momentul de fata toate disponibilitatile banesti ale AVAS sunt blocate.

"Precizam ca exista posibilitatea ca pagubitii FNI sa obtina un nou titlu executoriu in dosarul penal aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei.

Intr-o astfel de situatie, cuantumul despagubirilor va fi cu mult mai ridicat decat sumele datorate in acest moment, avand in vedere ca numarul pagubitilor FNI din dosarul penal este de 131.000, fata de cei 21.000 de pagubiti care se afla deja in posesia unui titlu executoriu impotriva AVAS", se arata in nota de fundamentare.

De asemenea, in document se mai precizeza ca executarea silita a tuturor titlurilor executorii pe care investitorii FNI le-au obtinut conduce la blocarea activitatii AVAS prin propirea conturilor si sechestrarea bunurilor, inclusiv a actiunilor detinute la societatile comerciale din portofoliul AVAS si a creantelor ce fac obiectul valorificarii.

"In contextul actualei crize economice, AVAS este in imposibilitatea de a asigura din veniturile curente plata acestor obligatii stabilite prin titluri executorii, existand astfel riscul blocarii activitatii AVAS si totodata crearea unei situatii sociale dificile prin incetarea platii sumelor cuvenite petentilor FNI", se mai spune in documentul AVAS.

Prin subrogarea MFP in toate drepturile si obligatiile actuale detinute de AVAS legate de plata despagubirilor FNI se creeaza posibilitatea continuarii platilor cuvenite pagubitilor si se evita blocarea activitatii AVAS, se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta.

Masura propusa de AVAS tine cont si de faptul ca, desi institutia detine calitatea de succesor in obligatiunii al CEC Bank privind masurile pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre FNI , Ministerul Finatelor Publice este unic actionar al bancii.

Potrivit sentintei 13732/17.12.2004, AVAS a fost obligata sa plateasca, la peste 21.000 de pagubiti, aproximativ 400 milioane lei.

Instanta a dispus obligarea AVAS la plata despagubirilor catre investitorii FNI conform prevederilor Sentintei Civile nr. 13732/17 decembrie 2004, astfel cum a fost modificata prin decizia Civila nr.203/ 11 aprilie 2006, pronuntata de tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala in Dosarul nr. 5079/2001 in baza Contractului de Fidejusiune/Cautiune nr. 2205/1042/6 decembrie 1999, incheiat intre CEC, FNI si SOV Invest, si a Legii nr. 333/2001.

Aceasta lege prevede ca AVAS sa preia obligatia de a administra fondul constituit special pentru a plati ajutoare financiare investitorilor care indeplineau conditiile prevazute de aceasta lege, obligatie ce a fost indeplinita pana la epuizarea fondurilor destinate acestei activitati. Incepand cu 18 octombrie 2007 s-au facut primele plati voluntare catre pagubitii FNI.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#avas, # fni, # plati, # despagubiri, # pagubiti , #stiri CEC