AVAS: Capitalizarea CEC este o problema a CE

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 15:58
1946 citiri
AVAS: Capitalizarea CEC este o problema a CE

Capitalizarea CEC Bank este o problema a Comisiei Europene, iar o solutie ar fi ca statul sa vanda 49% din actiuni, in conditiile in care valoarea de piata a bancii nu a scazut din cauza crizei, a declarat, miercuri, presedintele AVAS, Mircea Ursache.

"Capitalizarea CEC este o problema a Comisiei Europene. Eu am declarat public care e solutia pentru capitalizarea CEC, sa se vanda 49% din actiuni. Asta este o varianta a economiei de piata. Si la Transgaz, si la Transelectrica, de ce nu vindem 49%? E retorica intrebarea, ca nu vand eu, dar e o forma de capitalizare", a spus Ursache, precizeaza Mediafax.

El a aratat ca, in pofida conditiilor actuale de criza, valoarea de piata a respectivelor societati nu a scazut.

Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a declarat marti pentru MEDIAFAX ca statul a majorat capitalul CEC Bank cu 230 milioane lei, de la 719,2 milioane lei la 949,28 milioane lei, prin recapitalizarea unei parti din profitul obtinut in 2008, operatiune efectuata printr-un ordin al ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

Pe de alta parte, statul si-a asumat in programul de masuri anticriza incluse in bugetul pe 2009 sa capitalizeze CEC cu 900 de milioane de lei, insa Comisia Europeana

nu s-a pronuntat inca daca operatiune este considerata ajutor de stat.

CEC Bank a obtinut anul trecut un profit net, inclusiv din vanzarea Asiban, de 366 milioane lei, de aproape cinci ori mai mare comparativ cu nivelul din 2007, de 75 milioane lei.

Statul a incercat sa vanda CEC in urma cu cativa ani, insa procesul de privatizare a fost oprit in luna decembrie 2006, intrucat a fost depusa o singura oferta, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerata prea redusa. Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.

La acea data, autoritatile au anuntat ca banca va fi restructurata, fara sa fie privatizata mai devreme de doi ani.

Intr-un document guvernamental, prezentat de MEDIAFAX in iulie 2007, se arata insa ca CEC va ramane in proprietatea statului cel putin inca patru ani, o decizie privind reluarea procesului de privatizare si metoda de vanzare a actiunilor urmand sa fie luata dupa 2011.

#avas, #cec, #capitalizare, #problema, #comisia, #europeana , #stiri CEC