Baltazar: Capitalizarea CEC Bank e inutila

Luni, 16 Februarie 2009, ora 14:42
3523 citiri
Baltazar: Capitalizarea CEC Bank e inutila

Statul nu ar fi trebuit sa injecteze bani pentru capitalizarea CEC Bank, ci sa ii foloseasca pentru cresterea capacitatii de garantare si contragarantare a imprumuturilor date IMM-urilor de catre bancile comerciale, in conditiile in care 90% din creditele pentru imm-uri sunt date de bancile straine din Romania, a declarat astazi consultantul financiar Bogdan Baltazar.

"Sa nu ne inchipuim ca CEC Bank va putea sa inlocuiasca bancile cu capital strain in creditarea firmelor mici si mijlocii. Foarte multi bani se baga in CEC, mai putin in Eximbank, dar 90% din creditele pentru IMM-uri sunt date de bancile straine din Romania. In locul capitalizarii CEC, este nevoie de cresterea capacitatii de garantare, astfel incat sa creasca disponibilitatea bancilor de a credita firmele", a mai spus Baltazar, in cadrul unei dezbateri pe tema crizei economice, organizata de Societatea Academica Romana.


Planul de masuri anticriza prevede capitalizarea CEC Bank cu 900 milioane lei. Pe de alta parte, Eximbank isi va putea capitaliza profitul obtinut anul trecut, de aproximativ 70 milioane lei.
"Sunt greseli foarte mari de gandire. Nu trebuia sa aruncam atatia bani intr-o banca, sa dea credite. Este ridicol. Injectia de capital este foarte mare, cu bani din buzunarul contribuabililor", a mai spus Baltazar.
Planul anticriza mai prevede si alocarea a 400 milioane lei pentru un fond de contragarantare, dar nu si capitalizarea fondurilor de garantare a creditelor catre IMM-uri.

#banca, #capitalizare, #credite , #stiri CEC