Bancile vor creste contributiile la Fondul de Garantare a Depozitelor

Luni, 10 Mai 2010, ora 23:58
2016 citiri
Bancile vor creste contributiile la Fondul de Garantare a Depozitelor

Fondul de Garantare a Depozitelor (FGD) isi va intari finantarea prin cresterea contributiilor bancilor participante, din 2011, si va renunta treptat la liniile de credit stand-by de la institutiile de credit, potrivit memorandumului de intelegere incheiat de Romania cu Uniunea Europeana, informeaza Mediafax.

"Intarirea finantarii fondului de garantare a depozitelor se va realiza prin majorarea cotei efective de contributie la 0,34% in 2011 si cresterea progresiva a ratei de acoperire prealabila la 2%, eliminarea treptata a liniilor de credit stand-by de la institutiile de credit si revizuirea aranjamentelor de guvernanta a Fondului de Garantare a Depozitelor pentru a se asigura ca nici membrii consiliului si nici angajatii institutiilor de credit nu sunt reprezentati in Consiliul de Administrare al FGD", potrivit memorandumului.

Cota procentuala anuala nu poate depasi nivelul maxim de 0,5% din echivalentul in lei al soldului depozitelor garantate de Fond, si se situeaza in prezent la 0,2%. Amendamentele necesare schimbarilor legate de FGD vor intra in vigoare de la finele lunii septembrie 2010.

"Pentru asigurarea resurselor financiare ale Fondului fiecare institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei este obligata sa acorde anual, la cererea Fondului, o linie de credit stand-by in lei.

Conventiile privind liniile de credit stand-by vor fi incheiate, de regula, pana la sfarsitul lunii februarie a fiecarui an.

Fondul va plati din resursele sale financiare, in termen de 30 de zile de la expirarea perioadei pentru care este acordata linia de credit stand-by, un comision de maximum 0,5% pentru sumele neutilizate", potrivit legii privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Pe de alta parte, Fondul este administrat de un consiliu de administratie compus din trei membri numiti de Banca Nationala a Romaniei, dintre care unul va fi numit presedinte, doi membri numiti de Asociatia Romana a Bancilor, un membru numit de Ministerul Finantelor Publice, un membru numit de Ministerul Justitiei.

In prezent consiliul de administratie al FGD este format din Adrian Cosmescu, director adjunct BNR, Cristian Paunescu, director in cadrul bancii centrale, Lucia Sanda Stoenescu, consilier BNR, Radu Gratian Ghetea, presedinte Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Negrea, secretar general ARB, Laurentiu Andrei, director general adjunct in cadrul Ministerului Finantelor, si Radu Constantin Ragea, subsecretar de stat in ministerul Justitiei.

Ghetea este si presedintele institutiei de credit CEC Bank, ceea ce inseamna ca nu va mai putea face parte din consiliul de administratie al FGD dupa implementarea amendamentelor convenite de autoritatile romane cu institutiile financiare internationale.

Depozitele persoanelor fizice si juridice sunt garantate in limita plafonului de 50.000 euro, echivalent in lei. Valoarea totala a depozitelor garantate se ridica la finele lunii septembrie la 126,13 miliarde de lei, reprezentand 48% din suma totala a depozitelor existente.

La Fondul de Garantare a Depozitelor participau la finele anului trecut 34 de institutii de credit. 

Downloadeaza Memorandumul de Intelegere

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fond de garantare a depozitelor, #banci, #linii de credit, #memorandum , #stiri CEC