Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Boc cere reducerea cu 25% a salariilor in companii de stat, inclusiv la Eximbank si CEC

Boc cere reducerea cu 25% a salariilor in companii de stat, inclusiv la Eximbank si CEC

Premierul Emil Boc a cerut, in sedinta de miercuri a Guvernului, reducerea cu 25% a drepturilor salariale in companiile de stat, inclusiv in Eximbank si CEC, precum si diminuarea suplimentara, cu 20% din total, a cheltuielilor cu bunuri si servicii in ministere, agentii si companii subordonate, relateaza Mediafax.

"In legatura cu propunerile care vizeaza reducerea drepturilor salariale cu 25%, vreau sa fie foarte clar ca aceasta reducere cu 25% se va aplica si salariatilor de la companiile si societatile nationale unde statul are capital majoritar sau integral de stat, inclusiv Eximbank, CEC Bank si alte companii sau societati unde statul, intr-o forma sau alta, este actionar majoritar sau cu capital integral de stat.

In continutul legii pe care o vom pregati inclusiv la acestia se va aplica reducerea de 25% a fondului de salarii aferent, in modalitatile pe care le vom decide in cadrul legii, pentru ca nu putem sa ne restrangem doar la bugetari, deoarece si acestia beneficiaza de sprijinul statului si sunt tot salariati ai statului intr-o forma sau alta", a spus Boc.


Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, luni, dupa intalnirea cu grupurile parlamentare care sustin Guvernul, ca se ia in calcul ca angajatii din companiile la care statul este actionar majoritar, cu un anumit nivel de venit, sa plateasca o taxa de solidaritate.


Vladescu explica astfel ca reducerile de salarii nu se vor aplica si acestor companii, finantate din venituri proprii, dar ca se ia in calcul o taxa de solidaritate, care sa fie platita la nivelul tuturor companiilor la care statul este majoritar.


Decizia de reducere a salariilor in sectorul bugetar a fost luata de autoritati dupa negocierile cu Fondul Monetar International.


O misiune FMI s-a aflat in ultimele doua saptamani la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile.


In urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de aproape 900 milioane euro.


Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania la finele lunii iunie, daca Guvernul va lua pana atunci masurile la care s-a angajat, in caz contrar data urmand sa fie amanata cu cateva saptamani.


Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.


Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1484 ori
Citeste mai multe despreboc cec companii eximbanc salarii stat