CEC anticipeaza un profit spectaculos pe finalul anului

Miercuri, 19 Octombrie 2005, ora 00:36
1089 citiri

Aflata in proces de privatizare, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a anuntat ieri un profit net de trei milioane lei (870.000 euro) pe primele noua luni si a anticipat un casig lunar de un milion euro pentru finalul anului. Presedintele bancii, Eugen Radulescu, sustine ca profitul estimat pe ultimele trei luni are la baza cresterea spectaculoasa a soldului creditelor, care avanseaza lunar cu cel putin 50 milioane euro. La finele lunii septembrie, soldul creditelor acordate de CEC a depasit 1,5 miliarde lei noi, iar pana la 31 decembrie se asteapta ca totalul imprumuturilor sa treaca de doua miliarde de lei, ceea ce reprezinta o crestere anuala de trei-patru ori, sustine Radulescu. In luna martie au fost disponibilizati aproape 1.500 de angajati CEC, iar procesul va continua intr-un ritm mai redus, o data cu testarea si recalificare a personalului. Disponibilizatii primesc compensatii din partea bancii in valoare de 10 salarii medii pe banca, sumele totale preconizate pentru aceste plati ridicandu-se la 90 miliarde de lei vechi.

La capitolul cheltuieli intra si procesul de informatizare, care a presupus in acest an investitii de 29 milioane lei (8,5 milioane de euro). Echiparea agentiilor si construirea unui centru pentru recuperarea datelor in caz de dezastre va presupune investitii de 5-6 milioane euro.

Radulescu se asteapta la o A"explozieA" a creditarii o data cu incheierea procesului de informatizare a bancii. In acelasi timp, CEC va lansa din 21 noiembrie creditul de investitii destinate persoanelor fizice autorizate. Finantarea se acorda pe o perioada de maximum cinci ani, pentru sume de pana la 180.000 lei.

Dobanda perceputa de banca este negociabila, in functie de potentialul afacerii si profilul de risc al clientului. In acest sens, CEC a inceput colaborarea cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, precum si cu Fondul National de Garantare a Creditului Rural, in vederea garantarii creditelor acordate prin programul SAPARD.

Potrivit oficialilor bancii, marja medie intre dobanzile active si cele pasive este de 3,5 puncte procentuale. A"Putem foarte bine supravietui pe termen lung si chiar sa facem profit, pentru ca mizam pe cresterea volumului de activitate si pe faptul ca la noi va continua restructurarea, deci reducerea costurilorA", a spus Radulescu. (F.R.)

Averea