CEC si BCR in balanta privatizarii

Vineri, 11 Martie 2005, ora 10:24
1113 citiri

Privatizarea celor doua banci de stat se afla atat in atentia opiniei publice din Romania, dar mai ales in atentia investitorilor straini care s-au aratat interesati de cele doua institutii.Avand in vedere ca, in acest moment, sunt banci straine care si-au manifestat interesul pentru ambele institutii, problema care se pune este care va fi ordinea scoaterii lor la vanzare de catre autoritatile de la Bucuresti.

O analiza din punct de vedere al atractivitatii pentru investitorii straini a privatizarilor bancare, realizata recent de Societatea Academica Romana, situeaza CEC inaintea BCR.

Opinia unanima a expertilor consultati de SAR este ca CEC e mai atractiva decat BCR pentru eventualii investitori (lichiditati, retea extinsa), iar daca Guvernul este hotarat sa o vanda, aceasta operatiune se poate realiza in 2005.

Bogdan Baltazar, presedintele societatii de consultanta "Baltazar, Bloom & Pirvulescu", unul dintre expertii chestionati de SAR, declara la vremea respectiva ca exista un interes clar manifestat pentru CEC. "Mi se pare ca aceasta este ordinea normala indicata de interesul aratat de un grup mai mare de investitori pentru CEC.

Ar fi o privatizare mai usor de condus, care ar crea un avantaj psihologic si in cazul vanzarii BCR, mai dificil de realizat. Parerea mea este ca are mai mult sens sa se privatizeze mai intai CEC", ne-a declarat ieri Bogdan Baltazar. Si presa internationala a relatat interesul investitorilor pentru achizitionarea CEC.

Cotidianul britanic Financial Times a publicat la sfarsitul lunii trecute un articol care arata ca CEC, cu active in valoare de un miliard de euro si cea mai buna infrastructura din tara comparativ cu celelalte banci, a trezit un real interes in randul unor banci ca Erste Bank din Austria, HVB, Raiffeisen, Rabobank, OTP din Ungaria, Unicredito din Italia.

Potrivit FT, JPMorgan Chase sfatuieste guvernul sa lanseze o licitatie pentru vinderea CEC in urmatoarele luni.

Pe de alta parte insa, potrivit lui Bogdan Baltazar, exista pareri care sustin ca ordinea privatizarii celor doua banci sa fie alta. Acestea vin, se pare, in primul rand dinspre BERD, institutie care detine 12,5% plus o actiune din capitalul BCR, si care ar intentiona sa isi asigure un "exit" rapid din banca romaneasca.

In urma cu cateva zile, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbarcea, declara ca privatizarea celor doua institutii ar trebui sa aiba loc la o diferenta de cateva luni, pentru a permite investitorilor interesati de ambele banci sa isi stabileasca strategiile.

El a afirmat ca intervalul de timp dintre operatiuni ar trebui sa fie de trei-patru luni, pentru a permite investitorilor care au pierdut cursa pentru una dintre institutii sa poata concura pentru preluarea celeilalte.

La randul sau, primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca este necesara stabilirea unei ordini a privatizari, celor doua institutii bancare, astfel incat sa maximizeze incasarile la bugetul de stat.

Exista opinii potrivit carora, daca BCR ar fi privatizata prima, s-ar crea o competitie mult mai mare pentru CEC, lucru ce ar conduce la cresterea pretului pe care investitorul strategic ar fi dispus sa-l plateasca. Insa trebuie sa se tina cont si faptul ca in acest moment CEC are o cota de piata de aproximativ 6% iar BCR de putin peste 26%.

Astfel, este posibil ca, in cazul in care se decide ca BCR sa fie vanduta ultima, concurenta sa creasca si implicit ar creste si pretul pe care l-ar putea obtine statul roman din privatizarea bancii. In plus, nu este sigur ca toti cei care vor pierde in competitia pentru BCR se vor indrepta automat spre CEC.

Cele doua banci au profiluri diferite si este posibil ca o parte din bancile interesate de BCR sa nu fie interesate si de CEC.

O alta problema o reprezinta implementarea acordului Basel II, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, si a noilor standare bancare impuse de integrarea Romaniei in UE. O intarziere a privatizarii CEC ar putea compromite sansele cumparatorului CEC de a se alinia la aceste standarde. Nu in ultimul rand, privatizarea CEC este esentiala pentru a stopa pierderea cotei de piata.

Cifre oficiale (BNR) arata ca in doar trei ani CEC a pierdut 2,7% din cota de piata: de la 8,6% cat avea in 2001, la 5,9% in 2004. Acest lucru afecteaza atractivitatea bancii si suma pe care un investitor va fi dispus sa o plateasca.

Sursa: Ziua